„Astăzi sărbătoresc, mâine vor ucide, poimâine se vor bucura de profit. Nimeni nu va şti câţi urşi vor ajunge în farfuriile şi pe pereţii psihopaţilor. Apoi legea va fi stopată căci preşedintele Iohannis, în cunoştinţă de cauză a promulgat astăzi o lege antieuropeană pentru uciderea a 972 de urşi. A promulgat-o deşi avea opţiunea să o respingă. A promulgat-o în cunoştinţă de cauză şi cu conştiinţa pătată căci i-am scris o petiţie tehnică lungă şi solidă pentru care ne-a mulţumit. A promulgat-o deşi cota de ucidere este stabilită în baza unor calcule greşite care periclitează specia. Ne întrebăm ce a fost în mintea lui, care este strtategia, ştiind ca va băga România în regim de urgenţă la Curtea Europeană de Justiţie?”, au spus reprezentanții ONG-ului, citați de news.ro.
Ei susțin că „legea va genera amenzi pe care nu le vor plăti nici psihopaţii, nici ministrul mediului, nici parlamentarii şi nici preşedintele ţării” și au precizat că au sesizat Comisia Europeană.
„Aceste limitări nu vor sta în picioare în faţa Comisiei Europene pe care am sesizat-o deja. În acest moment Agent Green este în război total cu toate instituţiile statului care ne intimidează în toate felurile posibil. Un stat în care separarea puterilor a încetat pe nesimţite să mai existe. Un stat care s-a piedut în interesele câtorva structuri mafiote. Un stat pe care nu îl mai recunoaştem ca pe unul de drept”, a mai transmis organizaţia.
Ce prevede noul act normativ
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 23 iulie, legea votată în Parlament acum o săptămână privind împușcarea urşilor agresivi, care prevede că nivelul de prevenție a fost majorat la 426 de exemplare de urs brun, iar nivelul de intervenţie a fost diminuat la 55.
Deputații au fost chemați din vacanță pe 15 iulie pentru modificarea Legii vânătorii, dar și pentru modificarea legii referitoare la metodele de intervenție rapidă „pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor”. Mai simplu spus, s-au introdus reglementări prin care urșii pot fi împușcați, dacă pun viața oamenilor în pericol.
Astfel, printr-un amendament adoptat în comisii, s-a stabilit că numărul maxim de urși bruni care pot fi vânați legal în toată țara, pe parcursul unui an, în scop preventiv, va fi majorat la 426. Inițial, cota de prevenție era de 140.
De asemenea, „nivelul de intervenţie la nivel naţional” a fost scăzut la 55, acestea fiind cazuri de urgență, adică atunci când urșii prezintă un pericol iminent pentru oameni sau provoacă daune semnificative și animalele trebuie împușcate. Inițial, cota de intervenție era de 80.
Numărul urșilor din România, estimat aproape de 10.000
Fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, a declarat pe 11 iulie că numărul urșilor din România se apropie de 10.000, dar acestea sunt estimări pentru că nu există cifre oficiale.
Legea a fost trecută prin Parlament și promulgată de șeful statului, după ce o tânără de 19 ani din Iași a murit pe 9 iulie, după ce a fost atacată de urs când se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, apoi a fost târâtă de animal în prăpastie.