„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 15 noiembrie 2024, decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea capabilităţii operaţionale de apărare aeriană prevăzută în Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a, în cadrul programului de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35», Faza I, şi unele măsuri privind derularea contractelor Guvern la Guvern specifice Programului Foreign Military Sales”, anunţă Administrația Prezidenţială.

Sursa video: Lockheed Martin

Proiectul de lege, adoptat în regim de urgență

Proiectul de lege a fost adoptat inițial de Guvern, apoi a fost trimis la Parlament, care l-a aprobat de urgență, în două zile, mai întâi în Camera Deputaților și apoi în Senat.

Proiectul de lege se referă la achiziţia a 32 de avioane F-35 la un cost de 6,5 miliarde de dolari, plus TVA, dar prețul final ar putea fi mai mare. Achiziția va include și muniţii, suport logistic iniţial, acces permanent la lanţul global de suport al F-35, echipamente şi servicii pentru şi de instruire a personalului navigant de aviaţie, a personalului de sprijin şi a personalului tehnic-ingineresc de aviaţie, echipamente criptografice cu regim special, asistenţă de specialitate, precum şi realizarea de proiecte de cooperare industrială constând în transfer de tehnologie sau produse, notează Agerpres.

Conform proiectului, fondurile pentru achiziție vor proveni din bugetul MApN „sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinație a acestora. Este vorba de cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române.

Sursa video: Lockheed Martin

Constructorul american promite locuri de muncă și transfer de tehnologie

Avioanele F-35 sunt fabricate de constructorul aerospațial american Lockheed Martin. Pe site, Lockheed Martin afirmă că achiziția F-35 înseamnă „putere economică” și „garantarea securității”. „F-35 este singura aeronavă capabilă să reziste și să domine într-un mediu cu grad ridicat de pericol, împotriva amenințărilor actuale și viitoare, oferind Forțelor Aeriene Române controlul asupra teritoriului suveran al României până în anii 2070”, noteză compania americană.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

„Cu peste 3.000 de aeronave prevăzute să fie livrate, F-35 este singurul avion de luptă aflat în producție în prezent care va crea locuri de muncă și va permite transferul de tehnologie avansată în România pentru următorii 40-50 de ani”, dă asigurări Lockheed Martin.

România intenționează să cumpere un total de 48 de avioane F-35 în două faze: mai întâi 32 de avioane (două escadrile), apoi 16 avioane (o escadrilă). Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031.

Decizia achiziției avioanelor F-35 s-a făcut în aprilie 2022, într-o ședință CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News