„Salut anunțul de astăzi, de la Praga, făcut de Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen, un obiectiv strategic al țării mele, care îndeplinește în mod clar toate cerințele tehnice. Îi mulțumesc pentru angajamentul personal!”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.
Afirmațiile șefului statului vin în contextul în care agenția Reuters a scris că Olaf Scholz consideră că România, alături de Bulgaria și Croaţia, îndeplinește criteriile de aderare la Spaţiul Schengen. Cancelarul german a precizat că „voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”.
În acest moment, Germania este cel mai important partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească.
Ce va însemna pentru România intrarea în Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.
Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.
Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:
- eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.