„Da, am avut o discuție cu premierul, înainte să plece la Bruxelles, dacă creșterea TVA este o soluție. După părerea mea, nu este o soluție. Dar, dacă pe termen scurt se găsește, cu ajutorul experților, că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil, guvernul le poate promova”, a afirmat Klaus Iohannis.
„Creșterea TVA sau scăderea TVA a mai fost discutată în foarte multe rânduri. În ansamblu, acum, nu cred că este o soluție. După părerea mea, soluția constă în creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a adăugat președintele.
Precizările șefului statului au venit în contextul în care premierul Marcel Ciolacu se întâlnește la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și cu șefa PNRR, Cecile Gauer, pentru a le convinge să accepte un deficit bugetar de peste 5% din PIB pentru România, dar fără sancțiuni financiare și fără blocarea fondurilor europene. România și-a asumat prin legea bugetului o țintă de deficit de 4,4% din PIB.
Recomandările Comisiei Europene în privința TVA, pentru ca România să reducă deficitul bugetar, au fost:
- majorarea TVA de la 19%
- dacă nu se acceptă majorarea TVA, să există o singură cotă de TVA de 19%, fără pragurile reduse de 5% și 9%
În cazul în care cota de TVA pentru alimente ar crește de la 9% la 19%, atunci prețul alimentelor s-ar putea majora cu 10 puncte procentuale.