„Provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani, sunt prezente și astăzi. Marile sisteme publice, precum sistemul de sănătate, de educație sau sistemul judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, pentru a-și continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenței noastre și a celor din jur”, a adăugat șeful statului, aflat la prezentarea bilanțului CSM pe 2021.

Klaus Iohannis a subliniat că „în situații de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viața și sănătatea cetățenilor”, iar aceste măsuri „implică uneori restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale”, dar numai „în condițiile stabilite de Constituție și de obligațiile internaționale ale României”.

„În acest context, misiunea justiției de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi și libertăți este justificată și vizează doar protejarea sănătății cetățenilor devine cât se poate de importantă. Justiția consolidează încrederea în stat și reamintește fiecărui cetățean că nimeni nu este mai presus de lege”, a transmis el.

Klaus Iohannis, mesaj direct despre desființarea SIIJ

Totodată, șeful statului a atras atenția magistraților cu privire la desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a cerut „pași concreți” în acest sens.

„Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate”, a spus Iohannis.

Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție.

Președintele Klaus Iohannis:

„SIIJ va fi desființată până la 31 martie 2022”

Actualul premier Nicolae Ciucă a declarat pe 20 noiembrie, la finalul discuțiilor dintre PNL, PSD, UDMR și minorități pentru formarea unui Guvern, că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată până la data de 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură.

Ulterior, pe 26 noiembrie, după preluarea mandatului, noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că în programul de guvernare există desfiinţarea SIIJ. El a susținut însă că trebuie găsită „o formulă bazată pe un consens cât mai larg între sistem, Guvern, Parlament”.

„Soluţii tehnice se vor găsi, avem jurişti valoroşi şi în minister, şi în sistem, şi în Parlament. Nu văd cum, nu e logic să nu găsim totuşi o formulă tehnică. Sunt două, trei variante, trebuie discutate cu aceşti parteneri instituţionali”, a afirmat atunci Cătălin Predoiu.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News