„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă transmisă de Administrația Prezidențială.
Anunțul a venit în contextul în care Biroul Electoral Central discută solicitarea PNL de clarificare a cazului în care Klaus Iohannis poate candida ca independent, pe listele electorale ale unui partid, fără vreo modificare a legii.
Înainte să ia o decizie, membrii BEC au cerut timp să analizeze solicitarea transmisă de partidul condus de Nicolae Ciucă, anexele invocate şi să audă opinia juridică a reprezentantului PNL, avocatul Cristian Ene.
Preşedintele Iohannis afirmase deja, pe 25 septembrie, din SUA, că nu este de acord cu proiectul depus de PNL la Senat prin care să poată candida la alegerile parlamentare și a adăugat că va avea „grijă ca această lege să nu existe”.
PNL a vrut să dea o lege pentru Iohannis, Ciolacu nu a fost de acord
PNL a depus săptămâna trecută în Parlament un amendament de modificare a legii, astfel încât șeful statului să poată deveni parlamentar, după ce îi expiră mandatul, dacă își va dori acest lucru. Practic, potrivit modificării legii cerute de PNL, Iohannis nu va trebui să demisioneze din funcție înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie.
Dar președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a explicat luni, 23 septembrie, într-o discuție cu jurnaliștii, că, din punctul său de vedere, nu este normal să fie dată o lege cu dedicație pentru șeful statului: „Nu îl susțin pentru că nu cred că este o urgență și nu cred că este corect să facem o lege pentru un singur om. Este însă corect să aibă dreptul să candideze și să fie ales”.
La scurt timp, membrii Biroului Permanent Naţional al PSD au decis să nu voteze proiectul de modificare a legii propus de PNL.
Apoi, PNL a anunțat oficial că nu va mai pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea Biroului Electoral Central.
Ciucă s-a supărat pe Ciolacu și a amenințat cu ruperea coaliției
Surse liberale au declarat pentru Libertatea marți, 24 septembrie, că președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu mai vrea să vină la ședințele de coaliție cu PSD decât dacă vor fi subiecte care ţin exclusiv de activitatea Guvernului, iar coaliția PSD-PNL este improbabilă după alegeri.
Totul a plecat de la faptul că Marcel Ciolacu a promis inițial că sprijină demersul liberalilor privind candidatura președintelui Klaus Iohannis la parlamentare, dar apoi șeful PSD s-a răzgândit, au susținut sursele citate.
După câteva ore, Ciucă a confirmat aceaste informații. „Nu văd cum putem să realizăm o coaliţie cu Partidul Social Democrat după alegeri”, a spus al doilea om în stat.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt candidați la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea). Alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie, iar mandatul președintelui Iohannis expiră pe 21 decembrie.
BONY • 28.09.2024, 07:33
Ca intotdeauna dl.presedinte ia o hotarare dupa mult timp de gandire.Aceasta ultima hotarare (de a nu mai candida),o putea lua acum 10 ani si poate Romania nu mai ajungea un stat esuat...
n.italy • 27.09.2024, 18:22
Cand a vazut ce scandal a iesit si cum se duce in jos pnl-ul,acum kwi da indarat!Tot balamucul e ca sa se ocupe spatiul media,sa nu se mai intrevada nenorocirile care vor veni si cele 2 ciume sa stea inca 4 ani impreuna atarnati la tuturoaiele cu bani ale statului!
nasty1 • 27.09.2024, 15:57
Sa ne anunte si cand renunta la vila aia de pe Bd. Aviatorilor, renovata de Ciolacu cu 10 milioane de euro din banii nostri! Pentru vilele RAAPPS acelasi Ciolacu a dat OUG ca statul plateste si utilitatile...