Președintele Germaniei, Joachim Gauck, a sosit azi dimineață la Sibiu cu o aeronavă specială, fiind însoţit de o delegaţie oficială, din care face parte ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, precum şi Bernd Fabritius, primul cetăţean român care a ajuns deputat în Bundestag.

Oficialul german a fost așteptat la Primăria din Sibiu de însuși președintele Klaus Iohannis, care îl însoțește azi pe parcursul întregii vizite. Înainte de întâlnirea celor doi, când șeful statului român se îndrepta spre primărie, acesta a avut parte de un incident.

La intrarea în instituție, Iohannis a fost întâmpinat de un bărbat care a trecut fără prea mare dificultate de convoiul de SPP-işti şi a încercat să îi înmâneze preşedintelui o petiție. A fost blocat însă repede de agenţii de pază. În scurt timp, s-a aflat că bărbatul este Faur Isaia, timişoreanul care în anul 2000 a reuşit să-l stropească cu cerneală pe preşedintele Emil Constatinescu.

Preşedintele a fost cel care a detensionat situaţia, pentru că Isaia, deşi oprit de SPP-işti se zbătea pentru a ajunge la preşedinte. Iohannis a venit la el zâmbind, a luat plicul şi i-a spus că se va ocupa de problema lui mai târziu. Isaia a fost dus într-o secţie de poliţie din Sibiu pentru a fi legitimat.

Celebru pentru astfel de incidente

Foto: PressAlert.ro

Faur Isaia este un personaj controversat, care s-a făcut remarcat adeseori din cauza incidentelor de acest gen. După isprava sa cu cerneala, un an mai tarziu, chiar în seara dinainte de Crăciun, el a uimit Timișoara, protestând pe pe o clădire, iar la nici o lună distanță, Faur Isaia a atras din nou atenția asupra sa, tăind cu o toporișcă cablurile TVR, chiar în timpul unei transmisiuni directe.

Ultimul incident al lui Isaia s-a petrecut însă în urmă cu doi ani. În seara de Revelion, Faur Isaia a agresat-o pe șefa de sală a Operei din Timișoara, pentru că nu a fost lăsat să urmărească fără bilet spectacolul ”Liliacul”.

La cinci minute după  incidentul de la intrarea în primărie, Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe președintele Germaniei în instituția pe care a condus-o. Cei doi preşedinţi au făcut apoi un tur al Sibiului, au semnat în cartea de onoare a Sibiului, dar şi în cartea de onoare a Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal, unde Klaus Iohannis a fost elev, apoi profesor de fizică. De altfel, preşedintele român a şi spus că este emoţionant pentru el să facă acest gest în calitate de preşedinte, dar şi că este o bucurie să fie alături de foştii colegi.

Fotografii: tribuna.ro/Răzvan Negru

Urmărește-ne pe Google News