Klaus Iohannis ar putea merge la Palatul Victoria, marți, dacă Executivul pune pe ordinea de zi Ordonanța privind amnistierea și grațierea unor fapte de corupție.

O astfel de decizie ar veni în cazul în care se va confirma intenția Guvernului condus de Viorica Dăncilă de a adopta un astfel de act normativ.

Ședinţa de Guvern  din ianuarie 2017, când Executivul a vrut să dea Ordonanța 13, a început la 9:56, cu jumătate de oră mai târziu decât ora anunţată, fiind prezidată de şeful statului. Preşedintele a dat peste cap și programul Executivului, şi în ceea ce priveşte declaraţiile de la începutul întâlnirii, şi a ţinut jurnaliştii în sală pentru a-şi transmite mesajul.

Klaus Iohannis și cei doi elefanți din cameră: Ce le-a spus șeful statului celor din Guvernul Grindeanu, în 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în ianuarie 2017, la ședința de Guvern: ”Cunoaşteti povestea aia cu «este un elefant, dar nu se vede». Sunt doi elefanţi în cameră: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru (Sorin Grindeanu, n.r.), mai de dimineaţă. Subliniez şi sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru, care s-a angajat ca aceste două chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern ci, imediat ce documentele vor fi clarificate, să fie puse în transparenţă.

Constituţia îi permite preşedintelui României să participe la şedinţele de guvern în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, asigurarea ordinii publice sau apărarea ţării. Dacă ajunge la şedinţă, preşedintele şi nu premierul este cel care o prezidează.

În cele două mandate ale sale, fostul președinte Traian Băsescu a condus cel puţin 14 şedinţe de guvern.

Guvernul se reunește marți în ședință.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu  a declarat, luni seară, la TVR, că amnistia sau graţierea nu au fost subiecte de discuţie la întâlnirea de luni din cadrul coaliţiei, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, dar o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu și că nu ar fi o idee ”de neconceput”.

El a dat asigurări că nu va fi nicio ordonanță de urgență pe acest subiect în ședința Executivului și a explicat că pe agendă este o ”Ordonanţă de urgenţă pe mediu, care trebuie să pună în acord Directiva europeană cu legislaţia din România”.


Citește și:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Libertatea a chestionat oficial Poliția și Parchetul. Ce răspund procurorii victimei din lift şi tuturor femeilor traumatizate: «Fapta masturbatorului nu e infracțiune!»

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News