UPDATE ora 16.15: „Aș vrea să mă refer la cele mai recente informații cu privire la identificarea de către Ministerul Apărării Naționale, pe teritoriul românesc, în apropierea frontierei cu Ucraina, a unor componente care pot aparține unei drone”, a spus Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, la Palatul Cotroceni, la care participă șefi de stat și guverne din 12 țări, inclusiv România.
Și a continuat: „Am fost informat în timp real de către MApN cu privire la această descoperire și am solicitat o investigație urgentă, profesionistă, a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”.
„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, situația ar fi complet inadmisibilă și constituie o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”, a mai spus Klaus Iohannis despre bucățile găsite marți seară, 5 septembrie, în judeţul Tulcea.
Știrea inițială: Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă după ora 16.00, de la Palatul Cotroceni, după ce ministrul Apărării a anunțat că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea.
Șeful statului face declarațiile în plină desfășurare a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Klaus Iohannis s-a văzut în cursul dimineții, la Palatul Cotroceni, cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Cu o zi în urmă, președintele a afirmat că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România, după ce Ucraina a insistat că are dovezi că țara noastră a fost lovită de drone rusești în atacul asupra portului Ismail de la Dunăre.
„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Am avut, chiar astăzi mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape”, a spus preşedintele Iohannis, marți, 5 septembrie, la Cincu.
Ucrainenii au spus din 4 septembrie că dronele rusești au căzut în România. Bucureștiul a negat
Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat pe Facebook că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.
Câteva ore mai târziu, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina deține probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone.
„Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo. Suntem gata să le împărtășim, dar concluziile finale vor fi trase de autoritățile române, care apoi nu trebuie doar să tragă concluzii, ci și să spună ce vor face mai departe”, a declarat Kuleba.
România, prin intermediul a două ministere, cel al Apărării Naționale și al Afacerilor Externe, a respins „în mod categoric informaţiile” Ucrainei.
Ministrul Apărării a vorbit de „bucăți care pot fi de dronă” pe 6 septembrie
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost cel care a declarat miercuri dimineață, 6 septembrie, la Antena 3, că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, în care se află și satul Plauru.
„În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a afirmat el.
Întrebat dacă se gândeşte la evacuarea oamenilor din zonă, ministrul a răspuns: „Nu s-a pus problema, pentru că nu sunt elemente care să genereze pericol ca astfel de bucăţi să reprezinte o ameninţare”.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a spus că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo și că echipele de investigație ale MApN cercetează o zonă foarte extinsă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
NoWay • 07.09.2023, 14:07
Nu mai încerca ,stimate domnule Președinte, să tragi concluzii belicoase, la îndemnul amicului ..., căci ceea ce nu se spune, este că rachetele căzute în Polonia, au fost trase din Ucraina