Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în discuţiile cu liderii UE, importanţa menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene.
Astfel, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, președintele României a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii şi a susținut decizia de aplicare a unor restricții temporare călătoriilor neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană.
În intervenţia sa, președintele României a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre.
În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre.
Klaus Iohannis cere activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE
De asemenea, Preşedintele României a
solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a
sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE
atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând
asistența consulară.
Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a
subliniat importanţa asigurării în continuare a integrității Pieței
Unice. În acest sens, Preşedintele României a salutat inițiativa
Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor
de dispozitive medicale şi de inițiere de achiziții publice colective
pentru echipamente și dispozitive medicale.
Legat de măsurile economice, Președintele Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanțării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19.
De asemenea, Preşedintele României s-a pronunțat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face față reducerii activității economice, a investițiilor și a cererii.