În cadrul consultărilor, „vor fi prezentate principalele zone de reformă și linii de acțiune ale Proiectului «România Educată», în vederea realizării unui consens social și politic, care să garanteze implementarea sa și asumarea transpartinică”, se arată în anunțul Președinției.

Șeful statului a convocat aceste discuții în contextul în care s-a încheiat dezbaterea publică a proiectului.

Calendarul consultărilor este următorul:

  • 5 iulie 2021, de la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu liderii coaliției de guvernare;
  • 6 iulie 2021, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu conducerea Parlamentului și cu membri ai Comisiilor de Învățământ din cele două camere;
  • 7 iulie 2021, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu partenerii de dialog social din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în Proiectul „România Educată”.

Ce este proiectul „România Educată”

Inițat de președintele Klaus Iohannis, proiectul „România Educată” are ca scop „să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”, după cum se menționează pe site-ul dedicat.

În perioada 2016-2018 au avut loc primele două etape ale dezbaterii publice asupra proiectului, la finalul cărora „au rezultat o viziune de țară și obiectivele aferente pentru educația și cercetarea din România, la orizontul anului 2030, alături de o serie de propuneri de politici publice pe temele desemnate ca fiind prioritare”.

Propunerile se referă la cariera didactică; echitatea sistemului educațional; profesionalizarea managementului educațional; învățământul profesional și tehnic de calitate; autonomia, internaționalizarea și calitatea în învățământul superior; educația timpurie și evaluarea elevilor și studenților.

Acestea au fost puse în dezbatere publică începând din decembrie 2018 și până acum.

Urmărește-ne pe Google News