• Doar printr-un dialog transparent și extins se pot repara acele prevederi dovedite toxice pentru sistemul de justiție.
  • Modificările aduse de PSD la legile Justiției, făcute fără consultatre, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog nu au avut o justificare reală.
  • Asalatul PSD-ist asupra justiției a fost concentrat și bine pus la punct.

Cu toții știm care a fost reacția societății civile, a mediului profesional. Printr-un efort comun, societatea civilă, magistrați, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiție și subordonarea sa politicului.

  • De la proteste, sesizări CCR, Comisia Europeană, până la demersurile instanțelor, toate aceste acșiuni au determinat evitarea unui pericol.
  • Aceste lucruri nu sunt suficiente. România are multe restanțe.
  • Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate, legitimă, care să-și asume și să voteze legi ale Justiției coerente.
  • Această contra reformă din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemul de Justiție, dar a afectat profesionalismul, democrația, meritocrația.

Am spus în repetate rânduri: o justiție corect și egalitate în fața legii sunt pilonii esențiali ai unor democrații.

România va primi litoralul ucrainean al Mării Negre și 100.000 de soldați NATO vor fi trimiși în Ucraina, susține Serviciul rus de Informații Externe: „O încercare de răzbunare”
Recomandări
România va primi litoralul ucrainean al Mării Negre și 100.000 de soldați NATO vor fi trimiși în Ucraina, susține Serviciul rus de Informații Externe: „O încercare de răzbunare”
  • Românii au devenit că sunt atașați de valorile democratice și ale statului de drept.
  • Întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ține de el pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim.

Asta înseamnă că e nevoie de legi bune, dialog și e nevoie ca oamenii să-și înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au.

  • Pentru că am făcut referire la o schimbare profundă în bine, despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie. Un pas a fost deja făcut. Rezultatele alegerilor locale au arătat că cetățenii își doresc administrații eficiente. În decembrie trebuie să continuăm acest drum.

Pentru dezvoltarea României, majoritatea nocivă din Parlament poate fi sancționată doar prin vot. Este inadmisibil ca în 2020 să avem discuții aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil ca practici toxice folosite în trecut continuă să fie folosite de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu sunt tolerate de români.

Despre pandemie:

  • Cele mai multe țări de pe continent înregistrează cifre mai mult decât îngrijorătoare. Nici la noi nu este situația bună și astăzi am înregistrat un nou record de infectări.
  • Trebuie să facem toate eforturile pentru a ține pandemia sub control. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depinde sănătatea celorolați. Acest virus nu va dispărea prea curând.
Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime”
Recomandări
Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime”

Dragi români, respectați cu rigoare regulile. Fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile pentru a reduce riscul de infectare.

Despre alegeri:

  • Au fost câștigate de PNL. Este prima dată când PSD-ul pierde alegerile locale, după Revoluție. Această victorie a PNL este și una simbolică. Este prima dată după Revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale din România.
  • Sigur, nimeni nu este perfect și niciun partid nu este perfect. Dar întotdeauna lucrurile pot fi făcute mai bine.
  • Procesul electoral a decurs peste așteptări de bine, comisiile au lucrat mult, și-au dat silința. Dar se pare că după vot, unii indivizi au încercat să raudeze rezutlatele, falsificând anumite înscrisuri. Este pur și simplu inacceptabil și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite.

Dacă se constată că PSD a încercat să fraudeze rezultatele, atunci este clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament.

  • Autoritățile trebuie să verifice la sânge cine, cum și din ce partid a reușit să fraudeze rezultatul acestor alegeri.
Drumul de la Ceaușescu la Georgescu. Bonus: pericolul unui front „suveranist” care înseamnă, de facto, moartea statului român european
Recomandări
Drumul de la Ceaușescu la Georgescu. Bonus: pericolul unui front „suveranist” care înseamnă, de facto, moartea statului român european

Despre posibile noi restricții, ținând cont de recordul de cazuri:

  • Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale: mască, distanță, igienă. Se vede, însă, că există persoane care nu vor să respecte toate normele și atunci trebuie să se intervină.

Eu nu mi doresc restricții, dar evident că dacă numărul de infectări va mai crește, este posibil ca în unele localități să fie impuse noi restricții, local, regional. Altfel, lucrurile vor scăpa de sub control.

Despre rezultatele alegerilor și posibilă colaborare cu PSD:

  • Sunt convins că numărul de primari care vor veni cu proiecte bune pentru comunitățile lor este semnificativ mai mare decât cel al primarilor care doar așteaptă să treacă timpul.

Este nevoie de oameni care să aducă o schimbare pozitivă, sustenabilă. Dar în politică este nevoie și de partide care în ansamblu sunt dispuse să-și asume riscul schimbărilor.

  • PNL și USR au dovedit că își doresc schimbare și își doresc să vină cu reforme.
  • Mi se pare corect ca după alegeri să se discute în partide cine cu cine face alianțe.
  • Consider că PNL este forța politică ce poate bate PSD și poate schimba modul în care se face politică în România.

PNL este motorul schimbării, PSD este promotorul politicii toxice pe care o vedem și în Parlament și pe care nu ne-o dorim. De aceea, o colaborare între PSD și PNL este exclusă.

  • Eu cred că prin ceea ce spun public mai nou, mai des, contribui la o mai bună informare și o mai bună înțelegere a politicii din partea românilor și sunt convins că toată lumea, și cei care m-au votat și cei care nu, au înțeles că tot ce spun, spun în interesul public și că sunt președintele tuturor românilor.

Întrebat de câte ori s-a testat de COVID-19, șeful statului a spus că nu a făcut-o niciodată pentru că nu a intrat în contact cu nicio persoană bolnavă.

„Nu m-am testat pentru că nu a fost nevoie. Port mască, păstrez distanța la toate întâlnirile și evit participarea la evenimente aglomerate, evit total participarea la evenimente aglomerate. Le recomand românilor să fie precauți. E mai bine, e mai sănătos”, a spus Iohannis.

Despre faptul că PSD a scos un scor politic cu doar patru procente în urma PNL:

  • Schimbările în administrația locală nu se produc foarte rapid și oamenii au observat în multe localități că au alternative viabile și au votat alternativele.
  • PSD, cu toate apucăturile lui și toată abordarea toxică din Parlament are încă un număr destul de mare de votanți. Iar dacă eu sau cineva din PNL critică PSD, pe bună dreptate, atunci noi criticăm PSD, nu alegătorii.

Fiecare român are dreptul să aleagă pe cine dorește. Nu există alegători buni și alegători răi, există alegători români. De-asta facem alegeri.

Despre lupta împotriva corupției în România:

  • Lupta anticorupție este extrem de importantă și nu am de gând să-mi schimb abordarea. Ce am spus la începutul conferinței poate să arate că nu doar lupta anticorupție mă interesează, ci întreaga justiție din care face parte lupta anticorupție.

Să fim sinceri. Acest asalt brutal al PSD asupra justiției a stopat nu doar actul de justiție. De ce credeți că PSD a pus cizmă pe gâtul justiției? Pentru că a vrut să oprească lupta împotriva corupției. Nu a reușit, dar a încetinit-o.

  • Acum, trebuie să reluăm lupta.

Despre amânarea alegerilor parlamentare:

  • Nu văd oportună amânarea alegerilor parlamentare. Este încercarea jalnică a unor politicieni de a mai lua niște luni de diurnă. Ultimul termen rezonabil este 6 decembrie.
  • Sper ca procedurile care sunt încă în curs să ducă la validarea acestor date.
  • Riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu, mai rămân, își iau diurnă, fac comisii. Nu pot hotărî legi organice și vă dați seama ce dezastru ar fi pentru România ca în plină iarnă, în plină pandemie, să nu poată lua decizii.
  • Pentru a putea acționa nu doar pentru legile justiției, pentru a veni cu legi bune este nevoie de un Parlament cu puteri depline, sută la sută funcțional, nu ca acum, cu majoritate toxică.

Despre raportul Comisiei Europene privind statul de drept:

  • Apreciez apariția acestui raport, este primul raport care analizează situația statului de drept. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV0-ului care discriminează România și Bulgaria.
  • Este foarte bine că avem acest raport și că în el lucruile sunt spuse așa cum le vedem și noi
  • Acest fel de raport este util pentru că este nevoie de mai multă acțiune unde sunt exemple de bune practici, pentru a face justiția mai puternică și independentă.

Suntem de acord și am fost explicit de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

  • Suntem hotărâți să facem în așa fel încât să respectăm statul de drept și să ajungem un exemplu de urmat pentru ceilalți. Cum? Prin analiză, prin studiu, prin vot, în final.

Despre organizarea alegerilor în cazul localităților în carantină:

  • Pot fi organizate în același fel ca alegerile locale. Nu sunt alegeri obișnuite. Vor trebui respectate norme stricte. Cu respectarea acestor norme speciale am reușit să organizăm și alegerile lcoale și le putem organiza și pe cele parlamentare.
  • Carantina nu înseamnă că omul nu iese din casă, ci că nu iese din localitate. Poate merge la vot.

Conferința are loc în ziua în care România a depășit pentru prima oară pragul de 2.000 de cazuri noi de COVID-19.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 2.158 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de infecții cu coronavirus de la începutul pandemiei.

Este de așteptat ca președintele să se refere și la subiectul alegerilor locale, precum și la discuțiile pe care le are miercuri cu ministrul Justiției și cu premierul Orban pe legile justiției.

Potrivit Digi24, Klaus Iohannis pleacă joi la Bruxelles, unde va participa la reuniunea Consiliului European.

Astăzi, Comisia Europeană a lansat primul său raport privind statul de drept, în care atrage atenția asupra independenței justiției și aduce critici la adresa Secției de anchetare a magistraților.

Liderii europeni vor aborda şi teme de politică externă, în principal relaţiile Uniunii cu China şi Turcia.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Băsescu: „N-a fost niciun atac rusesc. A fost atacul la democraţie prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu”
Știrileprotv.ro
Băsescu: „N-a fost niciun atac rusesc. A fost atacul la democraţie prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu”
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Viva.ro
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
De sâmbătă, 30 noiembrie, după ora 10, patru zodii ajung să dea lovitura. Li se schimbă total norocul, vin vremuri bune
FANATIK.RO
De sâmbătă, 30 noiembrie, după ora 10, patru zodii ajung să dea lovitura. Li se schimbă total norocul, vin vremuri bune
„A făcut totul să mă distrugă!”. Simona Halep, mesaj-MANIFEST, după ce Iga Swiatek a fost prinsă dopată
GSP.RO
„A făcut totul să mă distrugă!”. Simona Halep, mesaj-MANIFEST, după ce Iga Swiatek a fost prinsă dopată
Ana Bodea și Valentin Butnaru, parteneri de cuplu, dar și în afaceri. Ce proiect ambițios au demarat cei doi îndrăgostiți: „De-abia aștept să…”
Elle.ro
Ana Bodea și Valentin Butnaru, parteneri de cuplu, dar și în afaceri. Ce proiect ambițios au demarat cei doi îndrăgostiți: „De-abia aștept să…”
'Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă!' La 2 săptămâni de la moartea lui Silviu Prigoană, fratele lui, Daniel, a povestit detalii neștiute din trecutul familiei lor
Unica.ro
'Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă!' La 2 săptămâni de la moartea lui Silviu Prigoană, fratele lui, Daniel, a povestit detalii neștiute din trecutul familiei lor
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi
Observatornews.ro
Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi
Horoscop 30 noiembrie 2024. Racii au șansa de a se întoarce la preocupări mai constructive, cu condiția să nu se ocupe prea mult de cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2024. Racii au șansa de a se întoarce la preocupări mai constructive, cu condiția să nu se ocupe prea mult de cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI