Șeful statului a comentat și cifrele contradictorii date astăzi de INSP și Grupul de Comunicare Strategică privind rata de infectare la nivelul Capitalei, spunând că „e ciudat”.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Ne confruntăm cu o transmitere accentuată în Capitală și multe județe. Cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus.
  • Doar înțelegând imaginea de moment putem depăși cu bine cu toții această criză. Fără un efort colectiv va fi imposibil să reușim.

Fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte cu strictețe toate reglementările în vigoare. Dincolo de regulile preventive impuse de autorități, sunt lucruri simple pe care le putem face cu toții: purtatul măștii în public.

Klaus Iohannis:

  • Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor și suprasolicitarea secțiilor ATI.
  • Dragi români, știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni în care viața noastră s-a schimbat radical. Vom ajunge să ne bucurăm din nou de activitățile pe care le făceam cu cât vom scăpa mai repede din această situație.

Viețile celor dragi nouă nu le mai putem aduce înapoi.

Klaus Iohannis:

  • Experiența din ultimele luni ne arată că situația poate fi ținută sub control prin respectarea normelor sanitare și adoptarea unor măsuri.
  • Și autoritățile învață, inclusiv din propriile greșeli. E mai ușor să respectăm acum măsurile sanitare decât să regretăm mai târziu că nu am făcut tot ce ținea de noi pentru a salva viețile celor dragi.
  • Această etapă nu va trece de la sine, o putem depăși doar respectând regulile. Suntem o națiune puternică. E momentul să o dovedim din nou.

Despre calculul ratei de infectare:

Despre activitatea Guvernului și alegerile parlamentare în contextul pandemiei:

  • Din păcate, această evoluție a pandemiei este de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă și ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm politicieni vinovați. Autoritățile s-au străduit și se străduiesc pentru a ține sub control pandemia.
  • Rezultatele sunt cele pe care le avem, nu am ajuns încă într-o situație critică privind locurile la ATI. Este însă clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea virusului.
  • Trebuie să vedem și în ce societate vrem să trăim: esența democrației stă în alegeri. Alegeri libere.

Este obligatorie organizarea unor alegeri libere pentru a avea din nou un Parlament, având în vedere că mandatul actualului Parlament se termină.

Klaus Iohannis

Despre școala online:

  • S-au făcut progrese semnificative în școlile din România. Directorii, profesorii, personalul auxiliar și elevii au învățat cum să folosească online-ul pentru a nu pierde prea mult din lecții.
  • Este un proces de învățare pentru toate părțile implicate.

Despre noi restricții:

  • Aceste lucruri vor fi analizate de experți, iar CNSU va propune Guvernului măsurile care se impun. În situația în care avem o creștere evidentă a cazurilor este la fel de evident că anumite măsuri trebuie impuse pentru a stopa cât se poate de mult această creștere.

Despre calculul ratei de infectare și competențele celor din funcții:

  • Cu siguranță există o legătură, dar trebuie să fim fair, să-i tratăm fair pe cei în funcție, pentru că aceste necorelări nu au apărut ieri, ci în ultimii 30 de ani, au fost persoane promovate fără să aibă competențe. PSD a fost la guvernare, să nu uităm asta.

Sunt lucruri de reparat, cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Asta e o problemă care s-a autorezolvat, cumva, pentru că la scurt timp a revenit INSP și s-au pus de acord aceste date.

  • Este un virus nou, fiindcă nu se cunosc încă toate datele, toate statisticile, și în fiecare zi cercetătorii găsesc date noi și informația devine mai bogată și îi ajută pe medici să folosească tratamente mai bune, pe cei din industria farma să producă medicamente.
  • Aceste lucruri sunt pozitive și cei de la INSP mi-au prezentat câteva studii științifice care s-au făcut și la ei, și în altă parte.

Nu au nici ei toate datele, cum nu le are nimeni. Lucrurile sunt în desfășurare. Dacă ar fi fost mai simplu, nu am fi avut atâtea cazuri.

Despre anularea pelerinajelor:

  • Nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Cred că un dialog direct între cele două mari și importante autorități ar duce la soluții mai bune. Mai mult dialog ar face mai bine.

Despre prelungirea stării de alertă și posibilitatea impunerii stării de urgență:

Este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită și sunt convins că va fi prelungită.

  • Comparația cu alte țări e mai complicată pentru că nu există o definiție universal valabilă pentru starea de urgență. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor restricțiilor necesare gestionării unei astfel de pandemii. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru această stare de alertă.
  • De când există această lege specială, Guvernul a putut lua măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei.

Nu este nevoie acum de stare de urgență. Dacă, Doamne ferește, ajungem la situația în care nu vor mai fi suficiente restricțiile acestea, atunci este de evaluat dacă se introduce local, regional – național nu cred că va fi cazul – starea de urgență.

Despre rezultatele oficiale de la alegerile locale comunicate cu întârziere de BEC:

  • Eu am primit rezultatele atunci când au apărut ele, dar explicațiile vor trebui date fie de BEC, fie de AEP, care au gestionat aceste proceduri. Nu am primit și nu am cerut astfel de informațiile.
  • Lucrurile au durat mai mult poate și din cauza contestațiilor depuse.

Despre închiderea firmelor:

  • Ca țară, ne permitem orice ne permitem să facem pentru sănătatea cetățenilor noștri. Este evident că nu putem intra într-o logică simplistă cu vieți contra firme. Noi ne străduim să dăm tot ce putem sistemului medical, ca în definitiv să fie ajutați oamenii care ajung la sptial.
  • Din motive de restricții care au fost necesare și atunci, și acum, firmele întâmpină dificultăți. Este o realitate tristă. Multe firme au trecut parțial sau integral în munca la domiciliu. Nu toți reușesc și Guvernul va continua să vină cu măsuri speciale.

Această pandemie ne costă scump, este un fapt, dar căutăm cele mai bune căi pentru a avea și o grijă foarte pronunțată pentru românii care se îmbolnăvesc, o grijă specială pentru sănătatea pulică, dar și pentru diferitele sectoare ale economiei, unele grav lovite.

  • Este o ecuație extrem de complicată. Practic, trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultan și pot spune că în această situație ne-am mișcat bine.

Despre neconcordanțele între datele instituțiilor privind infectările:

  • Nu cred că asta a contribuit semnificativ la neîncrederea în autorități, dar am solicitat Guvernului să facă ordine în propriile instituții rapid. Nu putem trăi cu două statistici pentru același lucru.

Despre situația pandemiei:

Am întrebat mai mulți experți, niciunul nu a reuși să-mi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine decât în decembrie.

  • Să ne așteptăm, dacă avem noroc, pentru că nu depinde de noi, și se găsește un vaccin viabil, să avem o îngrădire și cu ajutorul acestuia. Până atunci, trebuie să păstrăm distanța, să purtăm mască și să avem o igienă serioasă.
  • Iarna lucrurile sunt mai complicate, intrăm în plin sezon de gripă. Din cauza vremii reci, oricum mai mulți oameni vor avea tot felul de viroze. Dar sper că nu e o surpriză pentru nimeni că purtarea măștii, păstrarea distanței și o igienă serioasă ajută la prevenirea tuturor bolilor sezoniere, nu doar a COVID-19.

Conferința de presă a lui Klaus Iohannis va avea loc în ziua în care, în București, indicele de infectare a ajuns la 2,69 la mia de locuitori, conform Grupului de Comunicare Strategică. Inițial, INSP a susținut că indicele a depășit cifra 3, dar, după două ore, a rectificat.

Pe 10 octombrie, premierul Ludovic Orban a precizat că „se poate ajunge inclusiv la carantinarea anumitor zone” din București, iar, în privința școlilor, acestea vor trece în regim integral online, dacă indicele depășește 3 la mia de locuitori.

Autoritățile au confirmat astăzi, 13 octombrie, 3.109 cazuri noi de infecție cu coronavirus în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 26.718 teste.

Klaus Iohannis va discuta cu presa astăzi, deoarece apoi va pleca în Germania, unde mâine, 14 octombrie, va primi premiul “Otto cel Mare” pentru merite în procesul european de unificare. Ceremonia de decernare va avea loc la Domul din Magdeburg.

 
 

Urmărește-ne pe Google News