Întrebat când se va putea reveni complet la normalitate, Iohannis a spus că totul depinde de felul în care oamenii vor merge la vaccinare.
Totodată, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă Raed Arafat este „omul potrivit la locul potrivit”. Şeful statului a replicat: „Domnul Arafat s-a implicat constant și bine în rezolvarea problemelor de care se ocupă, dar și el este evaluat periodic de ministrul de Interne”.
De asemenea, Iohannis a mai fost întrebat dacă premierul Florin Cîțu este potrivit pentru şefia PNL în locul lui Ludovic Orban şi dacă l-ar susține. Preşedintele a afirmat că în calitatea pe care o are nu poate da un răspuns şi a precizat că „este în interesul meu, al Coaliției și al României ca acest Guvern să performeze, ceea ce până acum și face”.
Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:
- În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație vor fi ridicate. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine, am văzut și duminica aceasta, de Florii
- Dragi români, haideți să fim parte a acestui efort și în noaptea de Înviere. Esența credinței este iubirea aproapelui și ce altă dovadă mai frumoasă de iubire putem da, decât grija de a-i proteja pe ceilalți.
- Este al doilea an în care Sărbătorile Pascale ne găsesc într-o situație epidemiologică dificilă, provocată de pandemia de COVID. De data aceasta, însă, veștile sunt pozitive. Revenirea la normalitate este din ce în ce mai aproape
- Vaccinarea este singura cale de a pune punct acestei pandemii, așa că vă invit pe toți să vă vaccinați
Întrebări și răspunsuri:
De ce nu ați întors în Parlament legea care îi scapă pe evazioniști?
Legea a trecut prin Parlament, a fost sesizată CCR, care a spus că este constituțională, după care a fost promulgată. Acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a acestei legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori
De ce nu ați întors-o dumneavoastră?
În momentul respectiv, ciclul se încheiase.
Unde sunt criteriile de integritate anunțate și de dumneavoastră, și de liberali în campanie și dacă nu este prea mult pentru PNL să țină doi penali în funcții publice înalte (n.red. Costel Alexe și la Mihai Chirica)?
Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL-ul. Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuție pe această speță.
Și după ce a apărut cazul lui Costel Alexe, le-ați cerut celor din PNL să ia o decizie, dar partidul v-a ignorat. Mai contează vocea dumneavoastră în PNL?
Vom vedea.
Cum va arăta campania de promovare a vaccinării?
Guvernul pregătește o campanie amplă și da, vor fi implicați și artiști, și sportivi, și politicieni. Este nevoie de o acțiune de conștientizare. Vor exista centre de vaccinare foarte accesibile, din ce în ce mai mult se va renunța la programări, la rezervări. Eu sunt optimist.
Raed Arafat este singura constantă din zona instituțiilor din prima linie în lupta cu pandemia. Nu am auzit ca domnul Arafat să fie supus unei evaluări. Este omul potrivit, la locul potrivit?
Domnul Arafat s-a implicat constant și bine în rezolvarea problemelor de care se ocupă, dar și el este evaluat periodic de ministrul de Interne.
Cât de bine funcționează Coaliția?
Coaliția funcționează foarte bine. Vom avea zilele viitoare noi discuții în interiorul Guvernului, în interiorul Coaliției, cu Comisia Europeană. Până la sfârșitul lunii mai, vom avea un plan (n.red – Planul Național de Redresare și Reziliență) bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană.
Termenul de sfârșit de aprilie nu a fost ultimativ, ci unul orientativ. Este de așteptat ca termenul de depunere să fie împins spre sfârșitul lui mai sau chiar mai târziu.
Președintele Klaus Iohannis:
Sunteți mulțumit de ritmul în care evoluează depolitizarea și reprofesionalizarea instituțiilor statului?
Este evident că mai este mult de lucru și nu aș vrea să intru în detaliile unor cazuri concrete care vor fi explicate de miniștrii de resort. Pot să vă spun că mă aștept la o accelerare a procedurilor. Acest lucru l-am spus și conducerii Coaliției și voi urmări cu foarte mare atenție să se întâmple aceste lucruri.
Ce șanse dați României să acceseze fondurile propuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență?
Șansele sunt de sută la sută. Vom avea un plan bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană și îl vom pune în practică. Poveștile vehiculate de Opoziție sunt doar povești, dumnealor sunt supărați că sunt în Opoziție.
Florin Cîțu ar fi potrivit pentru funcția de președinte al PNL? L-ați susține?
Președintele României nu este membru de partid. Ca atare, nu are căderea să se exprime asupra unor proceduri din interiorul partidelor politice. Faptul că merg împreună cu premierul la diferite evenimente este un semnal de susținere pentru premierul Florin Cîțu. Este în interesul meu, al Coaliției și al României ca acest Guvern să performeze, ceea ce până acum și face.
Puteți să-mi spuneți argumentul pentru care România, anul trecut, în septembrie, a finanțat cu 100.000 de euro presa și societatea civilă, mai concret protestele împotriva puterii din Belarus?
Aceste chestiuni au fost foarte bine explicate la vremea respectivă și de mine, și de ministrul de externe. Noi am încurajat, prin diverse măsuri, împreună cu partenerii noștri, societatea civilă din Belarus și încurajăm în continuare Belarus pe calea democratică.
Sunteți mulțumit de modul cum au decurs discuțiile de la Bruxelles, gestionate de ministrul Fondurilor Europene (n.red – Cristian Ghinea)? Este nevoie de o implicare mai mare a premierului, poate chiar să preia negocierile?
Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. A prezentat acolo fix ce a fost agreat în Guvern și în Coaliție, deci nu a prezentat un plan propriu. Obiectivele României sunt foarte clare, dezvoltarea infrastructurii, a spitalelor, a școlilor, digitalizarea. Nu și-a imaginat absolut nimeni că la prima discuție, pe primul draft, Comisia va bifa totul și va spune că este perfect. Nu ne-am așteptat la așa ceva.
Premierul este premierul și conduce Guvernul. Deci, orice discuție care ține de Guvern este în responsabilitatea premierului. Drept pentru care, după Sărbători, premierul și ministrul Fondurilor Europene vor merge la Bruxelles să poarte următoare discuție cu Comisia.
Președintele Klaus Iohannis:
Când este posibil ca starea de alertă să fie ridicată?
Când specialiștii ne spun că putem să continuăm și fără măsurile speciale care se instituie doar în starea de alertă. Este clar că trebuie să ne vaccinăm, să scadă numărul de persoane care se infectează în fiecare zi, să scadă numărul de persoane din ATI și, foarte important, să scadă mult, mult numărul de decese.
V-ați schimbat opinia față de Certificatul Verde? Îl veți susține pentru folosirea în România?
Trebuie să clarific un pic. Nu am fost reticent față de ideea unui Certificat, ci față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării. Nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii, unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Însă acest Certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți în concediu într-o țară.
Pe de altă parte, nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are acest certificat, nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile în vigoare pentru persoanele din statul respectiv.
Președintele Klaus Iohannis:
Președintele Klaus Iohannis va susține la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, a doua conferință de presă din acest an.
Conferința șefului statului vine după ce la ședința CSAT, care a avut loc de la ora 16:00, a fost analizată starea de securitate în regiunea Mării Negre, în contextul acumulării de trupe ale Rusiei pe frontiera de est a Ucrainei, și implicațiile pentru țara noastră.
„România este extrem de preocupată de situația securității și stabilității regiunii și și-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale, venit după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Şedinţa CSAT a avut loc la doar o zi după ce Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata de statul român, fiind acuzat, neoficial, de acțiuni de spionaj.
Totodată, ieri, șeful statului a avut o şedinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor, Cristian Ghinea.