„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI al miniștrilor de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii. Noi suntem angajați să stăm până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a spus președintele Iohannis, aflat în Albania, cu numai două zile înaintea votului decisiv privind aderarea României în Schengen.
Întrebat despre faptul că Austria este singura țară care se opune, șeful statului a răspuns că „în continuare se discută și se negociază și nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”.
Președintele României participă marți, 6 decembrie, la Summitul UE-Balcanii de Vest găzduit de Albania, unde susține procesul de extindere a Uniunii Europene pe baza meritelor candidaților, potrivit anunțului făcut de Administrația Prezidențială.
Austria se opune
Pe 3 decembrie, cu numai câteva zile înaintea votului din Consiliul JAI al Uniunii Europene privind extinderea spațiului Schengen, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat că poziția Austriei rămâne aceea de a nu agrea intrarea României și a Bulgariei în Schengen, invocând valul migraționist.
Noile afirmații ale ministrului austriac au venit în contextul în care guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte a agreat susținerea intrării României în Schengen, iar Parlamentul Suediei a votat și el pentru. Practic, în acest moment, singura țară care se opune oficial este Austria.
Pe 5 decembrie, cotidianul vienez Die Presse, de orientare liberală, a sărit însă în sprijinul României și al Bulgariei, găzduind un comentariu în care se afirma că „extinderea spațiului Schengen nu este un târg de cai”
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!