El a arătat că acest program va putea aduce României 80 de miliarde de euro, până în 2021, bani pentru investiții și reforme care pot marca o generație și pot pregăti țara pentru următoarele provocări.
Principalele declarații ale președintelui:
- Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului, printr-un vot responsabil al majorității partidelor parlamentare.
- Ratificarea acestei decizii este foarte importantă pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare și reziliență tuturor țărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României.
- Am depășit împreună o perioadă dificilă care ne-a arătat cât de necesare sunt reformele în domeniile esențiale
- Avem un obiectiv foarte precis – construirea României post-pandemice. Un progres semnificativ spre o nouă etapă
- România post-pandemică este țara în care în sfârșit se investește masiv în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale și se creează centre medicale integrate în zonele vulnerabile. Este țara cu școli sigure, dotate modern
- România post-pandemică este țara cu administrația digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat
- Avem nevoie de un plan coerent și de bani. Le avem pe amândouă prin PNRR
- PNRR are două linii majore – investiții și reforme
- 80 de miliarde de euro sunt la dispoziția României până în 2027
- Este o șansă uriașă pe care nu avem voie să o irosim
- De reușita PNRR depinde cum va arăta viitorul nostru
- Abordările politicianiste șubrezesc șansele lui de reușită
- Fac un apel la guvernanți să continue demersuri pentru ca la nivel central să fie foarte clar procedurile pentru accesarea proiectelor și termenele pentru finalizare
- România post-pandemică nu este doar un concept abstract, ci o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil.
Palatul Victoria a anunțat, într-un comunicat de presă, că pe data de 2 iunie va publica integral PNRR „către publicul larg și jurnaliști” și că „bugetul prezentat public astăzi poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investițiilor”.
Miercuri, premierul Florin Cîțu a fost prezent în Parlament unde au avut loc dezbateri privind situația la zi a negocierilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.
Liderii PSD și AUR au anunțat de la tribună că nu sunt de acord cu acest proiect, iar copreședintele AUR, George Simion, anunță că nu va vota o majorare a contribuției României la Uniunea Europeană.
PSD a anunțat că depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului pe 14 iunie, din cauza „eșecului PNRR” și a „refuzului premierului de a-l depune în Parlament”.
România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.