Situația de la granița Ucrainei este „o problemă care pe noi ne preocupă foarte mult, dar și pe ceilalți, evident”, a declarat Iohannis, care a spus că întâlnirea de la Bruxelles a fost una „scurtă, însă una foarte bună”.

Cea mai importantă concluzie (n.r. – a întâlnirii) a fost că trebuie să rămânem uniți. Trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice, și în eforturile economice și, evident, că suntem între timp pregătiți să luăm orice măsură se impune, împreună, atunci când situația în teren se schimbă. Repet, suntem uniți, rămânem uniți, știm ce avem de făcut și orice s-ar întâmpla, vom reacționa adecvat împreună.

Klaus Iohannis:

Întrebat de un jurnalist ce măsuri concrete pregătește România dacă situația la graniță se înrăutățește și dacă România e pregătită să primească refugiați din Ucraina, președintele a spus că „UE are pachete de reacții pregătite” în funcție de cum evoluează situația din Ucraina.

Fiecare are și probleme concrete, noi avem peste 600 km de graniță cu Ucraina. Da, suntem, pregătiți pentru migranți. În chestiuni de impact economic suntem pregătiți, avem măsuri specifice pregătite. Noi ne dorim o soluție diplomatică. Nu își dorește nimeni o soluție de tip sancțiuni. Toți dorim dezescaladare.

Liderul de la Cotroceni:

Președintele a mai afirmat că a discutat cu Emmanuel Macron despre grupul de luptă NATO sub comanda Franței din România.

„Ne dorim în continuare să fie poziționat în România. Noi suntem pregătiți, știm unde va fi poziționat acest battle group, dar el nu este încă aprobat formal la nivel NATO. Dar suntem optimiști că aliații NATO vor agrea acest grup de luptă, decizia va fi luată în această primăvară”, a mai spus Iohannis.

Joi, Klaus Iohannis a participat la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi la cel de-al VI-lea summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, care va continua şi vineri. Tot vineri, şeful statului va avea, în marja participării la summitul UE – Uniunea Africană, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

 
 

Urmărește-ne pe Google News