Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Despre pandemia de COVID

  • Azi începe o nouă sesiune parlamentară într-un context național și internațional complicat, marcat încă de efectele pandemiei de coronavirus, care este departe de a se fi încheiat. Ultimele luni au dat românilor și motive de optimism, pentru că începem să vedem că vaccinarea oferă protecție împotriva îmbolnăvirii și facilitează întoarcerea la normalitate.
  • Au fost luni în care oamenii au călătorit mai ușor și au putut să-și facă vacanțele în condiții aproape normale. Un procent cât mai ridicat de vaccinare a populației este esențial pentru a putea spera în continuare la o îmbunătățire a situației din punct de vedere epidemiologic.
  • Vedem cum varianta Delta, mult mai contagioasă, duce la o accelerare a ratei de infectare, inclusiv în România. Un context dificil, care poate poate fi și o bună oportunitate pentru clasa politică de a demonstra că are maturitatea, voința și responsabilitatea de a garanta siguranța și prosperitatea românilor.

Despre criza politică

  • Încrederea oamenilor în legislativ nu este la cele mai înalte cote, o problemă cronică, acutizată de-a lungul anilor, pe fondul discrepanței dintre promisiunile asumate de politicieni în campaniile electorale și rezultatele lor la final de mandat. Tocmai de aceea, reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să reprezinte linia directoare a activității parlamentare care a debutat azi.
  • Un parlament cu un nivel scăzut de credibilitate afectează construcția democratică a țării, în timp ce un parlament mai activ, mai responsabil este perceput astfel de cetățeni. E nevoie ca agenda Parlamentului să fie permanent adaptată nevoilor reale ale cetățenilor.
  • Sunt multe restanțe care își așteaptă rezolvarea, multe reforme care încă nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune în aplicare ce au promis. Atenție, nu le cer să vorbească despre asta, le cer rezultate. De vorbit este ușor, însă oamenii s-au săturat de discursuri sterile. Vor să vadă mai puțin scandal și mai multă cooperare. Nu îi interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai eficient.

Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din coaliție, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor. Simpla retorică nu își are rostul.

  • Agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante precum desființarea SIIJ și necesitatea unui cadru normativ care să așeze un cadru normativ solid.  Sunt și rămân obiective foarte importante. Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare care să respecte constituția. Obiectivele ambițioase din campania electorală trebuie să rămână reperele guvernării.
  • Realizarea acestora este supusă unei evaluări permanente din partea românilor. În economie sunt semne promițătoare și încă de anul trecut au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții. Suntem în mod cert pe direcția corectă, dar nu este suficient să ne raportăm la cifre, este nevoie de mai multă empatie, de mai multă implicare și de rezultate concrete pentru oameni.
  • Creșterea de prețuri există, e reală și afectează mulți români. Pentru ei trebuie găsite soluții și aici este treaba guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici. Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, protejarea veniturilor, acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze.
  • Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau despre cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români.
  • Guvernarea nu e despre competiția dintre partide, dintre lideri. Nici unul dintre partidele de la guvernare nu trebui să uite că guvernarea se exercită pentru români. Dincolo de viziunile diferite, firești asupra unui proiect sau altul este fundamental ca toate partidul din actul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români.

Îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, dialog și democrație, și când democrație mă refer și la propriile formațiuni politice. Algerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloc un lider cu alt lider, ci sunt despre modernizare.

  • Parlamentul creează o punte între societate şi legile ţării, de aceea premisele actuale pot conduce la acele reforme profunde de care ţara noastră are nevoie, iar domeniile justiţiei, educaţiei, sănătăţii, administraţiei publice au nevoie să fie aşezate pe baze solide.
  • Domeniile justiției, educației, sănătății, administrației publice au nevoie să fie așezate pe baze solide. Cu puterea de care dispune prin Constituție, responsabilitatea Parlamentului este una pe măsură. De aceea, în speranța unei sesiuni parlamentare cu reușite notabile, solicit întregii clase politice, tuturor membrilor Parlamentului și ai Executivului cumpătare, echilibru și deschidere la dialog.

Declarațiile președintelui vin în plin scandal în coaliția de guvernare. Ședința de Guvern a fost suspendată miercuri, până la ora 19.00, după ce premierul Cîțu ar fi introdus pe ordinea suplimentară Programul Național de Investiții Anghel Saligny, care nu are avizele necesare, lucru care a stârnit nemulțumirea celor din USR-PLUS.

Ulterior, Dan Barna a anunțat că reprezentanții USR-PLUS nu vor participa la ședința de Guvern, discuțiile urmând a fi reluate în cadrul unei ședințe a coaliției de joi dimineață. Pe de altă parte, biroul de presă al guvernului a comunicat oficial că ședința de guvern va avea loc la ora 19.00.

 
 

Urmărește-ne pe Google News