Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Am participat astăzi la Summitul Comunității Politice Europene, a doua reuniune de acest gen, un summit deosebit de important pentru Republica Moldova, regiune și pentru continent.

A fost o reuniune la care s-au discutat multiple teme de actualitate începând cu impactul războiului din Ucraina și terminând cu teme de interes pentru toți participanții: securitatea energetică, conectivitate.

Un obiectiv important pentru România a fost lansarea unor semnale politice clare. un prim semnal a fost cel legat de importanța Republicii Moldova pentru întregul continent european. Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă. România este alături, așa cum arătat cu fapte cu fiecare ocazie. Moldova nu este singură.

Practic în unanimite, și celelalte state europene îi sunt alături. Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Moldova, pentru Ucraina, pentru regiune.

Un al doilea semnal a fost reiterarea sprijinului pentru Ucraina pentru câștigarea războiului cu Rusia, pentru asigurarea independenței.

Summit-ul a fost un succes. Privim cu încredere spre viitor, către summitul Comunității pe care Spania îl organizează în toamnă.

Răspunsurile lui Iohannis la întrebările presei:

„Dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova înseamnă că am pierdut. Moldova și Ucraina sunt dintre ai noștri. Important este să se simtă Ucraina cu garanții din partea noastră că o ajutăm până învinge și ucrainenii să fie convinși și după summit-ul NATO că suntem alături de ei și după. Același lucru este valabil și pentru Moldova. Vorbim și de securitate energetică, de securitate a statului”.

Despre greva profesorilor

Întreaga clasă politică a neglijat educația vreme de aproape 30 de ani. Prima dată când a fost pusă la nivelul la care se cuvine a fost cu ocazia programului meu România educată. Educația se face cu multă dăruire, cu entuziasm, dar nu se face pe gratis. De asta au fost oamenii supărați când în parlament s-a scos articolul că la profesorii debutanți salarizarea începe de la salariul mediu. De asta am spus că solicitările lor sunt legitime. Greva a arătat politicienilor și românilor că și dascălii știu să-și ceară drepturile. După ce s-a discutat cu Guvernul, după ce au discutat și cu mine, s-a văzut că s-au schimbat puțin lucrurile.

Recunoașterea prin act normativ de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost garantat prin OUG dat astăzi. Și până atunci, cadrele didactice primesc 1000 de lei la salariu în plus, iar cadrele nedidactice, cred, 400 de lei.

Greva a durat un pic mult. Și se pune întrebarea cine negociază pentru dascălii, pentru că liderii vin și pleacă, ei sunt un fel de interfață. E greu de imaginat cum poate să funcționeze această negociere. De aceea premierul a decis foarte corect să dea această ordonanță. A înțeles că sunt solicitări corecte.

Eu sper să se înțeleagă foarte bine la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală pentru că nu mai au de ce să facă grevă. Și atunci, eu cred că foarte mulți dascăli care deja s-au săturat, se vor întoarce.

În plus, cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea. Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva?

 
 

Urmărește-ne pe Google News