Libertatea vă prezintă cele mai importante declarații făcute de șeful statului:
- Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit şi ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a preţului la energie, una europeană şi globală. Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve problema pandemiei, a preţurilor la electricitate, dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noştri, să mai atragă o criză, una a guvernării. În acest fel a fost votată în Parlament o moţiune de cenzură care a avut succes.
- Guvernul a picat în Parlament. În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obişnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, asta inclusiv în interiorul partidelor.
- Este o situaţie complicată, o situaţie care a fost generată, această moţiune şi trecerea ei prin Parlament, de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alţii clamând grija pentru români şi aşa mai departe.
- Dincolo de declarații: USR a fost parte din coaliție, a plecat din guvern și a votat moțiunea împreună cu PSD și AUR.
- Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriţi să îi spuneţi. Acum, însă, suntem în situaţia de a trebui să găsim o soluţie.
- România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza preţurilor la electricitate, vine iarna. Toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva este evident Guvernul României. Aşadar, este nevoie de soluţii şi este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor, partidelor politice.
- Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature şi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate şi responsabilitate.
Moțiunea intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” și inițiată de PSD a întrunit 281 de voturi „pentru”, cu 47 mai multe decât cele necesare pentru ca guvernul să fie demis.
Este un număr record de voturi în favoarea unei moțiuni de cenzură, în România post-decembristă.
După ce guvernul pe care îl conduce a picat, Florin Cîțu a declarat că „toate opţiunile sunt pe masă”.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD nu va mai susține un guvern PNL și a propus varianta unui guvern de tehnocrați până la organizarea de alegeri anticipate.
La rândul său, președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că „singura formulă în care USR PLUS poate să intre este cu PNL și UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîțu”.
Potrivit Constituției, dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate, dar nu mai devreme de 60 de zile.
O altă variantă ar fi cea în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, șeful statului nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare de premier.