”Pentru noi, românii, 2018 este un moment de mare însemnătate, în care celebrăm trecutul şi vorbim despre viitor, despre viziune, despre cum va arăta România peste 100 de ani. Tocmai de aceea, Centenarul Marii Uniri reprezintă cel mai potrivit prilej pentru a acorda Ordinul «Meritul Sanitar» spitalelor care împlinesc un număr semnificativ de ani de la înființare, ani în care s-au remarcat prin rezultatele obținute în perfecționarea actului medical. Mă bucur că această recunoaștere are loc în perioada în care marcăm și Ziua Mondială a Sănătății. Când evocăm trecutul, ne gândim la medici de excepţie, care au făcut cunoscut numele țării noastre peste hotare, la promotori ai unor specialități medicale precum urologia sau chirurgia plastică şi reconstructivă, la spitale care le poartă numele în semn de profundă considerație şi recunoaștere a meritelor lor”, a spus președintele României, în cadrul ceremoniei.

Șeful statului a mai spus că aceste spitale, ”în pofida greutăților cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, au reușit de-a lungul deceniilor de existență și reușesc și în continuare, prin devotamentul şi efortul cadrelor medicale şi echipelor de management, să ofere servicii de calitate tuturor românilor”.

”Când vorbim despre viitor, vorbim despre tineri medici, cărora le revine datoria de a duce mai departe numele predecesorilor lor și reputația spitalelor în care s-au format, dar şi despre proiectele şi obiectivele pe care ni le-am asumat în plan extern. Viitorul înseamnă acces universal la actul medical și un nou concept bazat pe prevenție, medicină personalizată, inovare și sustenabilitate. Pentru atingerea acestor obiective, este nevoie rapid de măsuri concrete pentru a rezolva problemele cronice ale sistemului sanitar românesc”, a atras atenția președintele.

Klaus Iohannis a menționat că, în același timp, modelele de bune practici trebuie recunoscute și valorificate.

”Cu medici de excepţie, cu echipe de management animate de determinare și abnegație, precum cele din care faceți parte și dumneavoastră, vom avea spitale în care să pășim cu încredere! Sunteți exemple de profesionalism, responsabilitate, dăruire şi efort continuu în slujba unei cauze nobile, aceea de a avea grijă de sănătatea noastră, a tuturor. Am certitudinea că veți contribui la acea schimbare a sistemului medical românesc pe care ne-o dorim cu toții!”, a mai spus președintele.

Medic: Am trăit ani dificili în care lipsa banilor, a unei legislaţii adecvate, coerente, a suportului autorităţilor a oscilat

„Este o onoare pentru noi, o bucurie să vedem cum cea mai înaltă instituţie a statului român s-a gândit să recunoască activitatea acestor şapte spitale ştiut fiind că în ultimii ani spitalele româneşti s-au zbătut între existenţă şi desfiinţare, între a avea şi nu a avea cu ce să-şi desfăşoare activitatea. Am trăit ani dificili în care lipsa banilor, a unei legislaţii adecvate, coerente, a suportului autorităţilor a oscilat. Astăzi, însă, dumneavoastră ne arătaţi preţuirea dvs. Pentru spitalul meu care tratează cei mai năpăstuiţi dintre copii, aceia care îşi poartă neputinţa luni şi ani de zile pe scările lui spre tămăduire este o dovadă în plus că în România copilul cu nevoi speciale se bucură de respect”, a spus Liliana Pădure, managerul Centrului Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii ”Dr. Nicolae Robănescu” din București.

Șeful statului a decorat, marți, în semn de apreciere pentru întreaga activitate de asistență medicală, precum și pentru rezultatele obținute în perfecționarea actului medical, mai multe unități medicale.

Astfel, au primit Ordinul ”Meritul Sanitar”, în grad de Comandor, Spitalul Județean de Urgență, din municipiul Miercurea Ciuc și Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting, din municipiul București.

În plus, au primit Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Ofițer Spitalul Clinic Profesor Dr. Theodor Burghele, din București și Spitalul Clinic de Pediatrie, din municipiul Sibiu.

Au mai primit Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Cavaler Spitalul Militar de Urgență Profesor Dr. Agrippa Ionescu, din București, Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii ”Dr. Nicolae Robănescu” din București și Spitalul Județean de Urgență, din municipiul Vaslui.

Luni dimineață, sute de angajaţi ai spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul pentru a protesta faţă de scăderea veniturilor. O acţiune similară are loc şi la  Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti, unde oamenii sunt nemulţumiţi tot de faptul că au fost diminuate sporurile cu până la 50%.

În ultima perioadă, mai multe proteste au avut loc la mai multe instituții din țară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.

Citește și: Iliescu și Emil Cico Dumitrescu au contribuit la amplificarea psihozei privind treroriștii – PICCJ

Urmărește-ne pe Google News