UPDATE 14.17 Președintele Iohannis a adresat Parlamentului cuvântul de inaugurare a noului mandat:
”Preiau cu multă emoție al doilea mandat de președinte. Profund onorat de încredere, primesc această responsabilitate cu multă recunoștință”.
”Am rostit azi un jurământ solemn. Îmi voi dedica toată puterea și priceperea însuflețit de credința că forța românilor rezidă în forța creatoare uriașă a poporului nostru. Voi fi președintele tuturor românilor. Sunt convins că dincolo de lucrurile care ne diferențiază, avem foarte multe lucruri în comun. Există o singură Românie căirea îi aparținem cu toții”.
”Cu 101 ani în urmă, părinții națiunii noastre au dat naștere celui mai frumos proiect al încercatei noastre istorii. De atunci, drumul nu a fost deloc ușor, am traversat perioade de tragedii, de tiranie și dictatură. Istoria ne învață că atunciu când ne confruntăm cu dificultăți care ne par insurmontabile nu trebuie să ne pierdem nădejdea și să dăm vina pe alții. Trebuie să ne unim forțele pentru că doar împreună vom reuși”.
”Se împlinesc trei decenii de la Revoluție, însă dincolo de progresele evidente, bilanțul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător, nu se ridică la așteptările societății și este dezamăgitor în raport cu potențialul țării. Prea multe generații au fost de sacrificiu”.
”Este momentul unei noi etape de dezvoltare (…) Un stat în care Guvenrul lucrează în folosul cetățenilor, un Parlament care legiferează bine și eficient, o țară în care cetățenii se simt în siguranță, în care sistemele publice funcționează bine”.
”Statul prin instituțiile sale se află în slujba cetățeanului pe care îl servește și îl respectă. Este imperativă refacerea încrederii în autoritățile publice care a fost zdruncinată”.
”Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupție și voi folosi toate prerogativele constituționale pentru ca domnia legii să nu fie alterată”.
”Îmi doresc o legislație coerentă și adecvată realității, ușor de înțeles și aplicat, eliberată de orice formă de populism”.
”România are un potențial uriaș în industria auto, agricultură, IT, sectorul energetic, a căror dezvoltare o voi susține și pe mai departe”.
”Trei piloni: consolidarea poziției în UE și NATO, precum și Parteneriatul strategic cu SUA.”
”Știu ce avem de făcut și voi aduce alături de mine forțele politice autentic democratice. Există premisele pentru ca președintele, Parlamentul și Guvenrul să lucreze temeinic pentru țară”.
”Nu vom înceta niciodată să ne amintim că suntem moștenitorii a două momente cardinale: Marea Unire și Revoluția Română. Noi suntem cei care au primit cea mai de preț moștenire: idelaul unei Românii democratice, puternice și drepte”.
”Este o responsabilitate uriașă să nu deviem de la acest drum”.
”Îmi asum să conduc munca de reconstrucție, să aduc toți factorii responsabili pentru ca întreg potențialul națiunii să-și găsească împlinirea (…) Destinul nostru va fi la fel de impunător pe cât de măreț este idealul nostru. Peste ani 2019 să fie reperul istorie în drumul către construirea unei Românii normale”
UPDATE 14.12 Klaus Iohannis a rostit jurământul de credință față de țară în fața Camerelor reunite ale Parlamentului. Ulterior, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a citit textul declarației Parlamentului cu privire la alegerea președintelui. Ulterior, patriarhul Teoctist a fost invitat să rostească o binecuvântare.
UPDATE 14.07 Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, citește în plenul Parlamentului hotărârea CCR privind validarea alegerilor prezidențiale din 28 noiembrie. ”Curtea validează, cu unanimitate de voturi, alegerea dl Klaus-Werner Iohannis în funcția de președinte al României”, a spus Dorneanu.
UPDATE 14.00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Parlament fiind așteptat la intrare de către președinții celor două Camere, Theodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu.
Şedinţa solemnă comună a Parlamentului consacrată ceremonialului de depunere a jurământului de învestire în funcţia de preşedinte al României va avea loc la ora 14.00.
Pe 4 decembrie, conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a stabilit această şedinţă de plen, în deschiderea căreia, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României.
Klaus Iohannis va rosti jurământul, iar apoi preşedintele de şedinţă va citi Declaraţia Parlamentului cu privire la depunerea jurământului.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va binecuvânta învestitura preşedintelui României, iar la final şeful statului va transmite un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.
Lista invitaților la ceremonie
Conform memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, la ceremonie sunt invitaţi premierul Ludovic Orban, miniştrii, judecătorii Curţii Constituţionale, foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Custodele Coroanei române, Margareta, Principele Radu, reprezentanţi ai cultelor religioase.
De asemenea, sunt invitaţi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şeful Statului Major al Armatei, Daniel Petrescu, procurorul general Bogdan Licu, şefii SPP, STS, SRI şi SIE, preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, preşedintele CSM, Lia Savonea, preşedintele Consiliului Legislativ, Dragoş Iliescu, Avocatul Poporului, Renate Weber, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Printre invitaţi se mai numără preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, preşedinţii ANRE şi ANCOM, Dumitru Chiriţă şi Sorin Grindeanu.
Totodată, sunt invitaţi şi comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, precum şi preşedintele CNA, Monica Gubernat, preşedinţii – directori generali ai Societăţilor Române de Televiziune şi de Radiodifuziune, Doina Gradea şi Georgică Severin, dar și directorul general al Agerpres, Claudia Nicolae.
Pe 28 noiembrie, Curtea Constituţională a României a validat rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie.
Mandatul preşedintelui este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului de învestitură în funcţie.
Preşedintele a anunţat că bilanţul său se întinde pe 800 de pagini. Vezi AICI Bilanţul primului an de mandat al preşedintelui Klaus Iohannis.
FOTO: Facebook.com/KlausIohannis