„Eu am spus de anul trecut, de când am avut acel vot nefericit, când Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în Schengen, că vom continua să discutăm, să negociem, să căutăm soluții. Însă nu va apărea această chestiune oficial pe agenda JAI până nu avem un nivel de înțelegere suficient, care să și permită o rezolvare pozitivă. Nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil și pentru Bulgaria și importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată și încă o dată și încă o dată și să tot primim răspunsuri negative”, a afirmat Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European.

El a precizat că acest lucru se va face doar când vor exista argumente concrete că țara noastră va fi acceptată, ca să nu existe un nou refuz: „Atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI, este suficient de bine pregătită și tratată ca să nu fie un nou eșec, ci un nou succes al Uniunii Europene”.

Șeful statului a menționat că în prezent există discuții informale, „în foarte multe planuri, în foarte multe formate”, iar „progresul este unul lent, dar există”.

„Avem discuții, avem tot mai mulți europeni care își doresc să terminăm această chestiune și să o terminăm pe o notă pozitivă”, a mai spus Iohannis.

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Suedia a deținut președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie-iunie. Următoarea președinție rotativă va fi deținută de Spania, în perioada iulie-decembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News