Comisia de la Veneția va emite în luna decembrie opinia referitoare la Legile Justiției din România, aflate acum în dezbatere în Parlamentul României, iar comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a cerut României să aștepte opinia Comisiei. În acest context, șeful statului a fost întrebat cum trebuie procedat.
„Comisia de la Veneția a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine, pe Legile Justiției și avem un set întreg de recomandări. Nu cred că dacă se cere încă o opinie va diferi de cele de până acum”, a spus Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.
Și a continuat: „Rugămintea mea expresă pentru Guvern și pentru Parlament a fost să se țină cont de recomandările pe care le cunoaștem. Nu sunt chestiuni necunoscute”.
Șeful statului a încheiat spunând că „dacă Parlamentul va legifera în acest sens, eu nu mă aștept la probleme”.
Guvernul a aprobat pe 24 august proiectele de Legi ale Justiţiei, adică proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciară şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii. În spațiul public au apărut ulterior mai multe critici, în special din partea USR, la adresa legilor propuse de ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu.
Comisia de la Veneţia, creată în 1990, este un organ consultativ al Consiliului Europei în probleme constituţionale, iar verdictul va fi unul consultativ, fără să aibă caracter de obligativitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro