„În ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, cred că e momentul să fim realişti. Am livrat cam jumătate cât am promis şi asta e puţin. Dacă vrem să câştige Ucraina, trebuie să îi ajutăm mai mult. Jumătate… nu neapărat la bani, fiindcă banii promişi şi de Uniunea Europeană s-au livrat, banii promişi de Statele Unite s-au cam livrat, chit cu decalaj din cauza unor neînţelegeri politice, dar s-au clarificat şi acestea. Dar dacă luăm de exemplu promisiunile făcute pentru muniţie, pentru artilerie, s-a promis ceva, nu s-a livrat nici jumătate şi aşa este şi în multe alte domenii”, a spus Iohannis, aflat în SUA.

Șeful statului a precizat că „între timp, toată lumea a înţeles că dacă Ucraina pierde acest război, pierdem cu toţii şi un război nu poate fi niciodată ieftin”.

„Un război este întotdeauna foarte scump şi trebuie să conştientizăm acest lucru şi să-i ajutăm în aşa fel încât să nu piardă războiul. E puţin trist, dar e un fapt şi dacă nu spunem lucrurilor pe nume, probabil nu ştim cum să acţionăm să fie mai bine”, a mai afirmat Iohannis.

Statele membre NATO s-au angajat să sprijine Ucraina pe „calea ireversibilă” a aderării la Alianţă, dar vor să menţină deschise canalele de comunicare cu Rusia pentru a preveni escaladarea războiului, se arată în proiectul de declaraţie finală a summitului NATO de la Washington, a transmis Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina a fost asigurată că „viitorul său este în NATO”, dar o invitaţie de aderare va fi făcută doar când toţi membrii Alianţei Nord-Atlantice vor fi de acord și „condiţiile vor fi întrunite”.

Urmărește-ne pe Google News