Şeful statului a fost întrebat de ce România nu a reuşit, până acum, să cheltuiască cei 2% din PIB pentru apărare,ajungându-se până la maximum 1,8%, şi de ce s-a blocat achiziţia corvetelor.

„În CSAT, am luat aceste chestiuni în discuţie, şi ne-am dat seama că avem o mare oportunitate de tip strategic. Putem, pentru prima dată de mulţi ani încoace, să abordăm înzestrarea Armtei pe termen mediu şi lung, un plan pentru 10 ani, care face posibile achiziţii care până acum nu au fost deloc la îndemâna MApN sau a Armatei. Avem programele de înzestrare strategică, suntem dispuşi să le duce la bun sfârşit”, a spus preşedintele, arătând că unele achiziţii sunt în desfăşurare.

Şeful statului a menţionat că nu putem spune că nu s-au produs aceste achiziţii.

„Neavând practic, de la Revoluţie până acum, exerciţiul unor mari programe de tip strategic, lucrurile se mişcă parţial mai greu. Nu poţi să aştepţi de pe azi pe mâine ca departamente care s-au ocupat de achiziţii mici să se ocupe de achizii mari. Apar sincope, probleme care trebuie depăşite”, a spus Iohannis.

Preşedintele s-a referit şi la blocarea achiziţiei corvetelor multifuncţionale.

„Aceasta este o întrebare la care vă va răspunde MApN. Din punctul meu de vedere, lucrurile, din punctul de vedere al CSAT, sunt clare. MApN şi Guvernul trebuie să livreze, sper ca această abordare se găseşte”, a spus Iohannis, precizând că acea sesizare pe care au făcut-o, a avut ca motivaţie „nişte elemente de incertitude”.

În ansamblu, ştim ce vrem, avem la dispoziţie fondurile, pentru că este un angajament al României şi vom duce aceste lucruri la bun sfârşit”. a mai afirmat preşedintele.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus, la rândul lui, că se bucură să vadă creşterea semnificativă a României, în ultimii ani, pentru a îmbunătăţi situaţia din Apărare, prin alocarea de fonduri pentru capacităţi moderne, dar şi pentru a pregăti oamenii.

„Planul de a atinge cifra de 2% din PIB este aşteptat pentru 2019. România este foarte aproape, sper că va atinge cei 2%.”, a mai spus Stoltenberg.

„Constatăm că din ce în cei mai mulţi aliaţi investesc în Apărare. Din 2016 încoace, aliaţii europeni şi Canada au adăugat 41 de miliarde de dolari în plus la bugetul de apărare. Pe baza planurilor naţionale pe care le-am primit de la aliaţi, ne aşteptăm ca această cifră să crească la 100 de miliarde până la sfârşitul anului viitor”, a mai declarat oficialul NATO.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, într-un comunicat, că procedura de achiziție a patru corvete (un tip de nave de război) a fost suspendată deoarece există suspiciuni cu privire la legalitatea procedurii. De asemenea, MApN anunță și că a fost sesizat Parchetul Militar.

FOTO: VLAD CHIREA

Citeşte şi: Condamnată la moarte și la recunoștință. De două decenii, o femeie dintr-un sat vasluian luptă pentru viață cu sistemul sanitar, cu geografia, cu birocrația, cu starea vremii

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News