„Pentru noi, în continuare, aderarea la Spațiul Schengen rămâne un obiectiv național și suntem toți foarte implicați pentru a ajunge la acest rezultat. Eu, premierul, membrii guvernului, diplomații, reprezentanța de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere, fiindcă în mod paradoxal noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți. Toată lumea a acceptat că România îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România”, a spus Klaus Iohannis la conferința de presă de la Cotroceni.
Și a continuat: „Este legată de migrație, de felul în care în Europa este tratat Spațiul Schengen și frontierele Schengen. Foarte multe țări și-au închis, de facto, frontierele Schengen. Asta face întreaga negociere foarte complicată. Avem o situație generată de migrație la nivel mondial și la nivel european, unde noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem gestiona migrația care ar veni prin zona noastră și o facem foarte bine”.
Șeful statului a adăugat că a negociat cu Comisia Europeană un proiect pilot la granița dintre România și Serbia „pentru a arăta cum se poate administra eficient acest proces”.
„Astăzi, președintele Charles Michel (n.red. președintele Consiliului European) va vizita o unitate a inspectoratului Poliției de Frontieră pentru a vedea cât de bine suntem pregătiți tehnic. În aceste condiții, continuă toate negocierile”, a spus Iohannis, care a evitat să ofere un orizont de timp concret pentru aderarea la Schengen.
Nu există nicio asumare concretă a unei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte. Însă ambiția mea și a noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România. În varianta cea mai bună, și pentru Bulgaria, desigur. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spațiul Schengen.
Președintele Klaus Iohannis:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro