Întrebat despre proiectul de lege privind pensiile speciale care a trecut de comisii la Senat, dar care nu ar întruni cerințele nici ale Comisiei Europene, nici ale specialiștilor Băncii Mondiale, şeful statului a precizat că nu comentează legi care sunt pe parcursul parlamentar.
„Ştiţi că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea, dar pot să vă confirm ceea ce am spus şi ultima dată când am avut o întrebare pe această temă la Bruxelles. Pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă şi nu numai pentru pensionari, ci şi pentru politicieni”, a declarat preşedintele Iohannis, după întâlnirea la Palatul Cotroceni cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki.
Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în aşa fel încât să fie echitabil şi să fie sustenabil, adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viaţă de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid şi că aceste pensii pot fi plătite şi peste zece, peste 20 şi peste 30 de ani, despre asta vorbim. Restul sunt discuţii pe detalii de care se ocupă Parlamentul şi când ajunge la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată.
Klaus Iohannis:
Marţi, comisiile reunite juridică, de apărare și muncă din Senat au adoptat amendamentele PSD, PNL și UDMR pentru proiectul de lege privind pensiile speciale.
Față de propunerea inițială au apărut următoarele modificări:
- „b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%.”
- „(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum și excede aplicării principiului contributivității.”
Proiectul de lege va intra miercuri la votul final în plenul Senatului, ca primă cameră sesizată, fiind o condiție în PNRR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 29.03.2023, 07:16
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.