„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă, mai simplu spus, că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru o viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20-30 de ani, pensionarii să îşi primească pensia. Asta înseamnă ca sistemul să fie sustenabil. Și scopul reformei sistemului este acesta, reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții, ci pentru a crea un sistem corect, echitabil și sustenabil”, a spus Iohannis, aflat la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.
„Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort, guvernul și să fie promovat de coaliţie. Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii, dar trebuie să ne amintim care este fondul discuţiei. Și fondul este acesta. Pensionarii au dreptul la pensia lor, la o pensie din care pot trăi, calculată echitabil pentru toată lumea şi care este garantată a la long”, a adăugat el.
Afirmațiile șefului statului au venit în contextul în care Comisia Europeană a criticat proiectul de lege privind pensiile speciale depus în Parlament, afirmând că are un impact foarte mare asupra reducerii cheltuielilor și că nu rezolvă principiul echității, potrivit g4media.ro.
Pe 7 martie, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, a declarat că jalonul 215 din PNRR, care se referă la reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, prevede două condiții esențiale, sustenabilitatea și contributivitatea. „Dacă nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, ne poate costa sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, a avertizat el.
România trebuie să realizeze reforma pensiilor speciale, astfel încât acestea să fie aduse sub principiul contributivității, conform angajamentelor asumate de țara noastră prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar Banca Mondială, care consiliază autoritățile române, a făcut recent mai multe recomandări pentru realizarea reformei pensiilor.
beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit Casei Naționale de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.
În acest moment, bugetul pentru pensii speciale este de 0,85% din PIB.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
unfake • 30.03.2023, 18:23
"reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții.." De fapt nu se face deloc. Cu "inaltul" sprijin si patronaj al Lui Insusi.
enoonmai • 23.03.2023, 17:33
Reforma se face pentru ca nu este normal ca unii sa beneficieze de bani pentru care nu au muncit si nu este normal ca statul sa se imprumute pentru a plati acesti bani. Pensiile trebuie sa fie la fel pentru toata lumea, pe principiul contributivitatii. Ai contribuit mult, primesti mult. Special sau de serviciu inseamna bani imprumutati de guvern cu dobanzi grase, pentru a plati niste oameni care considera ca ei sunt mai egali decat restul populatiei. Sa amintim si faptul ca isi fac datoria din doi in doi?