„Virusul este în comunitate. Orice raţiune normală ne spune să fim precauţi. În faţa unei boli, eşti precaut sau eşti prost, una din două”, a comentat şeful statului.

După aproximativ o oră, președintele și-a cerut scuze, afirmând că nu s-a referit la niciun pacient, ci la persoanele publice, care sunt informate şi ştiu care sunt riscurile acestei epidemii.

„Dacă cineva s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit la persoane care sunt sau pacienți sau care au fost afectați de boală. Am vrut să atrag atenția asupra manipulării pentru că era vorba despre oameni care sunt informați și mi se pare inadmisibil ca o persoană care cunoaște datele să ducă îngrijorările oamenilor în ridicol”, a spus preşedintele.

El a mai spus că nu poate accepta ca, „în România, unde am avut și astăzi mulți bolnavi, să umble unii prin spațiul public și să spună că cineva a ascuns datele și că trebuie să ne relaxăm cu toții”.

Acești oameni care cunosc datele încearcă să manipuleze. Să nu dăm crezare informațiilor false și manipulărilor. Nu există alte informații decât cele pe care le aflăm zilnic la ora 13. Încă odată, dacă am fost greșit înțeles, îmi cer scuze, dar cred că și eu trebuie să atrag atenția asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice în încercarea de a aduna voturi pentru că vin alegeri.

Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații în Piața Universității, unde a mers pentru a depune o coroană de flori la Monumentul „Kilometrul zero al democrației”, cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Şeful statului a arătat că nici el nu îşi doreşte să se prelungească starea de alertă cu măsurile care sunt acum în vigoare.

Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă, care conţine exact acele lucruri care trebuie să rămână obligatorii. De exemplu, portul măştii în interior, distanţarea, măsurile de igienă.

Klaus Iohannis:

El a menţionat că, fără acest instrument al stării de alertă, miniştrii nu mai pot emite Ordine care să vină în sprijinul medicilor şi al sănătăţii publice.

„Sunt motive practice care ne fac să credem că trebuie să continuăm. Sigur, măsurile de relaxare vor fi luate, nu ne gândim să ne întoarcem în timp, dar trebuie să fim prudenţi”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a făcut apel la parlamentari să înţeleagă că „aici nu putem să ne târguim pe voturi”.

„Este vorba de sănătatea oamenilor şi o justă măsură”, a mai spus el, menţionând că acelaşi lucru l-a cerut şi Guvernului.

Şeful statului s-a referit şi la creşterea numărului de infectări cu coronavirus, el precizând că s-a constatat peste tot faptul că, atunci când s-au introdus măsuri de relaxare, numărul de persoane infectate creşte un pic.

„De asta tot reiau apelul meu spre protecţie, atenţie şi luat măsuri”, a continuat el.

Conducerea colectivă interimară a Partidului Social Democrat a decis, joi, că formaţiunea nu va vota forma trimisă de Guvern în Parlament, privind prelungirea stării de alertă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește-ne pe Google News