„Cred că s-a ajuns prea departe, sunt foarte îngrijorat şi m-a şocat evenimentul. M-a şocat, sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munţii Bucegi, şi, după puţin timp, să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire… Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost victimă, pentru familia ei. Dar îmi pare foarte rău și pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile şi nu prea ştim să le gestionăm cum trebuie”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a adăugat că problema cu urşii nu este nouă în România, iar clasa politică a reacţionat mereu „doar punctual”, dar că acum trebuie găsită o cale de mijloc, pentru că „nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâţi de animale”.

„Este o mare emoţie, se convoacă o şedinţă de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe. Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos şi în România, trebuie să înţelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâţi de animale, cum nu cred că animalele trebuie omorâte doar pentru distracţie. Dar calea de mijloc trebuie găsită iar eu sper că de data aceasta ca cei responsabili să găsească o soluţie reală”, a punctat șeful statului.

Nu sunt nici vânător, nici specialist în materie, dar avem destui şi este cazul să vină cu o soluţie legislativă care respectă toate normele europene, care respectă şi viaţa oamenilor. Nu putem să protejăm animalele în detrimentul oamenilor.

Klaus Iohannis, aflat în SUA pentru Summitul NATO:

O adolescentă de 19 ani din Iași a murit marți, 9 iulie, după ce a fost atacată de un urs când se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, apoi a fost târâtă de animal și a căzut în prăpastie. Decesul a fost confirmat de salvamontiști, după ce au reușit să ajungă la victimă.

Salvamontiștii, la scurt timp după ce ursul a fost împușcat, pregătindu-se să îl ducă la analize

Premierul Ciolacu a cerut o lege în Parlament care să reglementeze împușcarea urșilor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 10 iulie, că este nevoie de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legislaţiei. Mai precis, parlamentarii vor fi chemați din vacanță pentru adoptarea unei inițiative legislative care va permite eutanasierea sau împușcarea urșilor aflați în „zonele de pericol”.

„Este evident că viaţa omului primează, dar, repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim şi când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a explicat Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News