„Am avut acum câteva zeci de minute o întâlnire cu președintele Iohannis. O întâlnire pe care mi-aș fi dorit să aibă loc acum mai multe zile. Din păcate – și sunt dezamăgit din cauza asta -, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize generate săptămâna trecută”, a spus președintele USR PLUS.

Principalele declarații ale lui Dan Barna, după întâlnirea de la Cotroceni:

  • Nu s-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii. A fost o întâlnire formală.
  • Vedem însă că în Parlamentul României asistăm la un abuz asupra democrației fără precedent în istoria României. Faptul că noua majoritate Cîțu-Ciolacu blochează dreptul la moțiunea de cenzură a unor partide, un lucru despre care CCR a spus că este un drept constituțional, care este încălcat în aceste zile, arată că avem în momentul de față o majoritate Cîțu-Ciolacu, echipa premierului cu PSD. O majoritate care ucide statul de drept din România.
  • Florin Cîțu trebuie să plece, moțiunea de cenzură trebuie să ajungă la vot, PSD poate să voteze în favoarea lui Florin Cîțu, dar lăsați moțiunea să se întâmple.
  • Am dat curs firesc invitației președintelui, speram că își va exercita rolul de arbitru, de mediator și vom analiza diferite soluții. Din păcate, ele nu au fost prezentate.
  • Despre cererea USR PLUS ca premierul Cîțu să plece: Răspunsul a fost legat de acest congres al PNL, care blochează o țară întreagă. Vom mai reveni la discuții în perioada următoare, vom vedea ce se mai întâmplă.
  • Vreau să fiu foarte clar: demisiile miniștrilor au fost depuse în această dimineață la cabinetul premierului  în deplină asumare. Acest cabinet Florin Cîțu a expirat, rolul premierului a expirat, nu are competența necesară să conducă această coaliție.

Nu ne jucăm cu demisiile, nu suntem un partid care să facă bambilici cu demisiile, nu le retragem, așteptăm ca ele să fie procesate. Cele 45 de zile au început să curgă. Coaliția poate să continue, Florin Cîțu să facă un pas în spate și poate să repare criza.

  • Demisiile nu ajunseseră pe masa președintelui, însă mi-a spus că le accepta imediat ce la va primi.
  • Despre faptul că secretarii de stat și prefecții USR PLUS nu și-au înaintat demisiile, precum miniștrii USR PLUS: Ei nu sunt votați de Parlament, e dreptul premierului să își aleagă echipa.
  • Președintele nu mi-a reproșat în mod particular ceva. A fost o întâlnire formală, în care am făcut fotografia prezentului


Întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Dan Barna a avut loc, marți, la Palatul Cotroceni și a durat o jumătate de oră. Dacian Cioloş, celălalt copreşedinte a lipsit de la întâlnire pentru că este la Paris, la un eveniment organizat de preşedintele Macron.

Klaus Iohannis, președintele României a transmis, marți, că se vor găsi cele mai bune soluții pentru a depăși criza guvernamentală din România. Anunțul a fost făcut de șeful statului într-o declarație de presă susținută în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Criza guvernamentală a pornit miercuri, după ce premierul Florin Cîțu care l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat de „un șantaj” după ce a refuzat să avizeze programul național de investiții „Anghel Saligny”.

În replică, USR-PLUS i-a retras sprijinul politic premierului și i-a cerut demisia. Vineri, formațiunea a depus moțiune de cenzură cu sprijinul parlamentarilor AUR.

Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News