„Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

Președinția României: „Decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei”

Ulterior, într-un comunicat de presă, Administrația Prezidențială a informat că „de asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut”.

Palatul Cotroceni a precizat apoi că Rusia amenință pacea și securitatea la nivel mondial.

„Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki”, se arată în mesajul președinției de luni seară, 21 februarie.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

Administrația Prezidențială:

„România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se mai arată în comunicat.

Vladimir Putin a recunoscut independența Donețk și Luhansk

Reacția șefului statului vine după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus luni, 21 februarie, că recunoaște indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.

În acest context, probabilitatea unei invazii a Ucrainei de către Rusia a fost întărită și de Mircea Geoană. „Informaţiile pe care le avem indică riscul unei acţiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Totodată, România a cerut la reuniunea miniștrilor de externe din UE finalizarea pachetului de sancțiuni pentru Rusia, după cum a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina

Urmărește-ne pe Google News