„Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers așa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen. De atunci, toată lumea negociază pe absolut toate palierele”, a spus Iohannis, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest.
El a precizat că, deși Austria și-a flexibilizat poziția, lucrurile sunt departe de a produce un rezultat concret pentru aderarea României la Schengen.
„Acum, în ultima vreme, a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă vreau să fiu foarte sincer aici, mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții. Aici intervin Externele, Internele și reprezentanța noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuțiile”, a adăugat Klaus Iohannis.
„Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România, este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, a punctat el.
Șeful statului a mai precizat că „nu există pericolul ca Ungaria să pună bețe în roate României” la Schengen și că nu există „semnale nici de la alte state că s-ar opune unei intrări în Schengen”, dar faptul că „suntem tratați, momentan, așa este procedura, la pachet cu Bulgaria” complică negocierile, care „vor dura”.
Klaus Iohannis nu a exclus varianta unui Consiliu JAI la finalul acestei luni în care să se voteze ridicarea granițelor aeriene pentru România. „Dacă se ajunge la un compromis acceptabil, atunci cu siguranță există deschidere pentru a avea un Consiliu extraordinar și pentru a închide chestiunea. Nu în asta stăm, ci în fondul problemei”, a mai punctat el.
Condițiile puse de Austria pentru Air Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Decizia nu se referă însă și la frontierele terestre, pentru că România nu va fi oficial membră Schengen.
Potrivit ziarului austriac Kurier, Viena a pus și condiții pentru Air Schengen: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Premierul Bulgariei a respins din start condițiile impuse de Austria pentru „Air Schengen”, considerându-le „absolut inacceptabile”. Ulterior, surse guvernamentale au spus că România va cere să fie primită separat de Bulgaria în Schengen, dacă Olanda nu renunță la vetoul față de aderarea Sofiei, iar Bulgaria a acuzat România că este „inconsecventă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 16.12.2023, 11:21
Herr Johannis,da de ce nu-i rogi pe „aliații”mai mari de la Washington, sa le zica austriecilor sa termine cu bașcalia!Mai ales in conjunctura favorabila, ocazionata de transportul intens de arme și materiale catre Ucraina?!
emil.c • 14.12.2023, 12:08
***, ma, ***! In mod normal ar trebui sa infunzi puscaria pentru ce *** ai fost.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.