CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII
- ”Atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitate trebuie să fie față de alegători, legi pbune pentru România și pentru români, cei care își doresc să rămâne în UE, ca România să rămînă o țară respectată în lume și să fie reprezentați în mod demn de parlamentari. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ făcând legi pentru ca anumiți conducători politici să scape de dosare. niciun politician nu trebuie să tranzacționeze în propriului lui folos ceea pe ce s-a construit democrația. Niciun decident politic nu are mandat de la români să facă așa ceva. Faptul că cineva a fost ales să conducă pentru români, nu pentru a scăpa un lider politic de închisoare. Standardul legislativ nu trebuie să fie dosarul penal al unuia. ”
- ”Am cerut în mod repetat reexaminarea acestor legi, am sesizat CCR și Comisia de la Veneția. După finalziarea tuturor procedurilor posibile, președintele trebuie să promulge legile. Legea 304, privind organizarea judiciară – am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Dar asta nu înseamnă că parcursul legii s-a terminat. Solicit în mod expres parlamentului ca, imediat ce se reia sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuit și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a primit numai avize negative. Ridică multe probleme pe fond această lege”
- ”Este foarte clar că legile justiției trebuie revizuite urgent în Parlament, astfel încât impactul să fie redus la un minim. România e membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă și o serie de obligații în privința justiției. Ne îndepărtîm de valorile europene în această materie”
- ”Asupra acestor legi, s-a pronunțat și Comisia de la Veneția. Opinia preliminară arată fără echivoc că modificările afectează independența sistemului de justiție, încrederea cetățenilor și eficiența actului de justiție și un impact negativ”
- ”Coaliția legiferează prost, iar rezultatul este îngrijorător. Concluziile Comisiei de la Veneția sunt extrem de îngrijorătoare. Spune că ansamblul modificărilor afectează independența procurorilor și judecătorilor. Ori așa ceva nu trebuie să se întâmple”
- ”Asta spune totul despre prioritățile acestui partid. Au început cu celebra OUG 13 și au continuat cu modificarea legilor în Parlament. Suntem într-onsituație delicată și asta numai din cauza modului în care coaliția a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență, prin care, în ciuda tuturor criticilor venite și de la experți, și din sistem, de la ONG-uri, de la partenerii din UE. Au fost nenumărate semnale de atenționare, au legiferat cum au dorit”
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă s-au întâlnit la Palatul Cotroceni, unde au discutat jumătate de oră. Discuția a vizat preluarea președinției Consiliului UE, din ianuarie 2019, potrivit unui comunicat transmis de Guvern. Președinția nu a transmis niciun comunicat de presă, în urma acestei întâlniri.
Președintele Klaus Iohanis a chemat-o pe șefa Executivului, Viorica Dăncilă, la o discuție, miercuri dimineața, la Palatul Cotroceni. Cei doi au avut o convorbire telefonică, marți, înainte de ședința de Guvern în care se vehicula că să va adopta Ordonanța privind grațierea și amnistia.
Totodată, Klaus Iohannis ar urma să anunțe numele șefului DIICOT, după cum a anunțat săptămâna trecută.
Ministrul Justiției a anunțat pe 11 iunie că a trimis propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).