„Apărarea începe de-acasă, aş putea să spun dictonul, iar împărţirea sarcinilor trebuie să meargă inclusiv până la împărţirea sarcinilor financiare”, a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, subliniind că încă de anul trecut România a alocat 2% din PIB pentru chestiuni de apărare şi că mari proiecte de înzestrare au fost deja demarate.
El a evidenţiat că interesul comun al României şi Poloniei în ceea ce priveşte NATO este Flancul estic şi securitatea pe acest flanc.
„Cred că toată lumea ştie care sunt ameninţările, toată lumea cunoaşte vecinătatea dificilă, toată lumea a înţeles că Flancul estic se compune nu din mai multe părţi care trebuie tratate diferit, ci Flancul estic se compune din naţiuni care vor împreună să apere Flancul estic, dar vor evident, în acelaşi timp, să beneficieze de tot sprijinul celorlalţi membri din NATO”, a arătat Iohannis.
Şeful statului a precizat că Summitul NATO din iulie trebuie să reconfirme solidaritatea şi unitatea aliaţilor.
„În acelaşi timp – şi am subliniat asta amândoi în discuţiile noastre -, în nucleul NATO se găseşte relaţia transatlantică şi trebuie s-o întărim. Pentru NATO, acest lucru este vital, cum este vital şi pentru Uniunea Europeană. Din perspectivă practică, aşteptările noastre sunt ca la întâlnirea de nivel înalt de la Bruxelles să avem decizii în sprijinul consolidării pe mai departe a posturii de descurajare şi apărare NATO şi să constatăm că avem o creştere a eficienţei Alianţei”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.