Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis
„Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei, așa-numitul GRECO.
Concluziile celor două Rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupției, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri, cu o întârziere semnificativă, de către Guvern, arată, încă o dată, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a legislației penale.
Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăsește pe deplin în aceste concluzii.
Este extrem de îngrijorător că, din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenția organismelor europene.
Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acțiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european.
Procedura privind numirile în funcțiile înalte din parchete este, în continuare, una care implică un proces netransparent, bazat pe criterii subiective și în care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ.
Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanțe, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care țin de corupția și integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire și sancționare a conflictelor de interese și a incompatibilităților.
Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite însă să ignore voința propriilor cetățeni, nu este de mirare că doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător.
Observațiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeași notă cu cele ale concluziilor raportului MCV și cu cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneția.
Majoritatea PSD-ALDE, într-un dispreț total față de necesitatea dezbaterii contestatelor ordonanțe de urgență din domeniul justiției, este cea care contribuie la perpetuarea, pe o durată nedeterminată, a efectelor nocive ale acestora.
În același timp, am văzut cum doamna prim-ministru, prevalându-se de rezultatul referendumului, într-o jalnică încercare de manipulare a opiniei publice, ne anunță că dumneaei nu dă ordonanțe în domeniul justiției.
Doamna prim-ministru ignoră faptul că Guvernul are drept de inițiativă legislativă și, deci, are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care să cuprindă măsurile necesare de punere în acord a legislației din domeniul justiției cu voința cetățenilor și cu recomandările organismelor europene;
Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acționează în continuare împotriva voinței și împotriva intereselor românilor.
Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept, în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, și CSM-ul, cu asumarea rolului său de garant al independenței justiției”
Despre Secția specială a magistraților
„Toată lumea a înțeles foarte bine că această Secție este o anomalie, nu trebuie să existe. În consecință, Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie și alte probleme din domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în Parlament și decizia este a Parlamentului și nu a Guvernului, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern.”
Despre negocierile de la Bruxelles
„S-a negociat o configurație pentru posturile de vârf, nu portofolii. A fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare pentru a avea garanția majorității în Parlamentul European. Situația acum e mai complicată în PE, nu mai e posibil ca două grupuri politice să aibă majoritate, e nevoie de 3 sau 4 grupuri. Acest lucru, plus faptul că sunt 28 de membri în Consiliul European, au dus la discuții extrem de complicate, care au dus la decizii luate prin consens”
Despre referendumul pentru modificarea Constituției
„Referendumul e bine să fie organizat odată cu alegerile prezidențiale.
Nu există o recomandare a Comisiei de la Veneția pentru a evita suprapuneri de scrutin”
Despre propunerea de comisar european din partea României
„Doamna premier m-a informat că vrea să nominalizeze o persoană pentru comisar european, ceea ce s-a întâmplat. Am așteptarea legitimă să fiu informat în timp util despre persoana avută în vedere. Până acum nu a venit cu nicio propunere pentru poziția de comisar cu mandat întreg”
Despre discuțiile cu Viorica Dăncilă cu privire la remaniarea guvernamentală
„Nu sunt dispus să negociez nimic cu PSD, dar evident că fără mine nu se poate face remaniere. Aștept să vină cu o propunere”
„Mă aștept ca cel puțin cei doi miniști indicați de mine, de Interne și Externe, să fie schimbați”
Despre legea pensiilor
„Pensiile sunt mici, deci se impune o astfel de lege, care corectează aceste erori. S-a pus problema de unde se iau banii. În aceasyă chestiune am discutat cu doamna prim-ministru și am întrebat-o „Aveți bani pentru penii”. M-a asigurat că sunt bani. După care am promulgat legea”
Despre Kovesi și funcția de procuror-șef european
„Eu am susținut-o. I-am spus-o și doamnei Kovesi și mai multor conducători relevanți din politica europeană. Această poziție nu intră între cele care se negociază la Bruxelles. Am speranța că acest post se poate aloca doamnei Kovesi. Ar fi un rezultat foarte bun, pe care eu mi-l doresc. Sunt șanse bune, dar garantat nu este! „
Declarațiile preşedintelui Klaus Iohannis vin în contextul în care Ministerul Justiției a publicat marți raportul GRECO cu privire la starea justiției.