”Cum nu accept dezbaterea cu doamna Dăncilă, voi organiza eu, cu colegii mei, o dezbatere, marţi seara, o dezbatere privind mandatul pe care l-am încheiat şi planul meu”, a declarat Klaus Iohannis.
El a mai spus că va invita „politologi, formatori de opinie și jurnaliști”
Președintele a invocat drept argument privind refuzul de a participa la o dezbatere cu premierul Viorica Dăncilă faptul că fostul premier a fost „parte a mârlăniei PSD”.
„Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier dat jos prin moțiune, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste, a sprijinit activ încercările de acaparare a Justiției, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împotriva unor persoane cu probleme penale, a fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor”, a spus Iohannis, în prima conferință de presă din această campanie.
Acesta a mai acuzat-o pe Viorica Dăncilă că este „reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect, ca și cum până acum ar fi apărat democrația”.
Întrebat de jurnaliști despre momentul în care a numit-o pe Dăncilă premier, Iohannis a afirmat că nu a avut altă soluție, dar și că „nu a știut că este așa”.
Conferință de presă Klaus Iohannis – principalele declarații ale președintelui:
- După primul tur al alegerilor, cred că este momentul să analizăm ce s-a întâmplat şi ce va fi în viitor. Sunt foarte mulţumit şi mulţumesc românilor care au venit în număr mare la vot.
- Mulţumiri diasporei care s-au mobilizat la vot şi au avut condiţii mai bune, pentru că, şi la insistenţele mele, s-a schimbat legislaţia şi au avut la dispoziţie mai mult timp şi mai multe secţii.
- O mulţumire specială pentru cei care m-au votat pe mine.
- Noul Guvern Ludovic Orban a organizat impecabil partea de organizare a alegerilor şi nu am avut incidente notabile.
- Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine şi o înfrângere pentru PSD, cel mai prost rezultat al lor din ultimii 30 de ani.
- PSD-ul ne-a adus într-o stare de aproape disperare, au încercat să legifereze pentru hoţi şi au încercat să îşi înşurubeze pilele şi neamurile peste tot în instituţiile publice şi nu numai.
- Au atacat firmele private şi tot ce a funcţionat în România.
- Românii le-au dat câteva lecţii pesediştilor. Suntem în curs de realizare a ceea ce am numit România normală. Primul pas, la alegerile europarlamentare şi referendum, împreună cu 6,5 milioane de români. am spus stop asaltului PSD asupra justiţiei.
- După care, Parlamentul a spus stop guvernării pesediste şi, duminica trecută, au spus clar că nu mai vor PSD.
- Despre mine, am dovedit că pot coagula forţele de dreapta.
- În aceşti ani, am dovedit că mă implic eficient pentru securitatea românilor. Am adunat forţele politice pentru acel pact, pentru 2% pentru Apărare.
- Şi la finalul mandatului, am arătat că pot opri PSD-ul,
- Aceasta este o conferinţă, nu este o dezbatere.
- De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD: Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD. Doamna Vasilica Dăncilă a fost parte a mârlăniei PSD, a fost o persoană activă în a guverna, pe scurt, împotriva românilor.
- Doamna Dăncilă este reprezentanta unui partid nereformat care a guvernat împotriva românilor şi care acum, în campanie, mimează candidatul democrat şi aşteaptă să fie respectată ca şi cum până acum ar fi respectat democraţia şi pe români.
- Nu accept o dezbatere cu o persoană care reprezintă ce este mai rău în politica din România.
- Eu îmi doresc o Românie fără PSD şi, ca să fiu înţeles, fără PSD în structurile de conducere, să stea bine în Opoziţie.
- În conceptul meu, nu este loc pentru PSD şi o dezbatere cu un astfel de candidat.
- În ultimele zile s-a discutat mult şi bine despre dezbatere şi rolul ei într-o democraţie. Înţeleg perfect nevoia, dorinţa de a avea o dezbatere reală, aşezată cu candidaţul din turul doi.
- Cum nu accept dezbaterea cu doamna Dăncilă, voi organiza eu, cu colegii mei, o dezbatere, marţi seara, o dezbatere privind mandatul pe care l-am încheiat şi planul meu. Voi invita formatori de opinie, jurnalişti, o discuţie aşezată, care va fi cu siguranţă pe placul românilor.
Conferință de presă Klaus Iohannis – întrebări și răspunsuri din partea jurnaliștilor
Ce regrete aveți?
Au fost ani complicaţi pentru România, pot să spun în acest moment, că am reuşit, în aceşti ani, să ţin România pe linia clară, mi-aş fi dorit să am ocazia să lucrez împreună cu un guvern care să lucreze pentru români. Am făcut tot ce am putut face, în limitele constituţionale.
Întrebat despre vacanțele din mandatul său:
O săptămână normală de lucru la Cotroceni arată diferit, în funcţie de evoluţia sa. Câteodată se termină la 6.00 seara sau la 12.00 noaptea. În privinţa vacanţelor, mi-a făcut plăcere în câte o sâmbătă sau duminică să merg la munte, să mă întâlnesc cu români. Am fost plecat, în total în cinci ani, în trei vacanţe, însă trebuie să vă spun, chiar dacă am fost plecat, am lucrat.
În ultimii doi ani nu am mai avut vacanţe deloc, pentru că am stat să păzesc România de pesedişti.
De ce a numit-o pe Viorica Dăncilă premier:
Nu știam că este așa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD, care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că acolo a văzut cum funcționează o democrație, cum e în Europa cu valorile europene. Nu o cunoșteam și este o mega-dezamăgire spre un premier antidemocratic și acum se preface că nu este acolo și nu a fost vinovată. Îmi pare rău, dar la momentul respectiv era o majoritate puternic PSD în Parlament. Eu am declarat din 2014 că voi respecta cutumele democratice, litera și spiritul Constituției.
Despre poziția UDMR, care a transmis că nu le va indica maghiarilor cu cine să voteze:
Eu contez pe votul lor. Cred că majoritatea vor înțelege care e miza alegerilor. Am avut votul lor și în 2014, fără să existe o mobilizare expresă.
Mi-a plăcut ce au spus, că vor o România faină, în care să ne înțelegem cu toții. Este exact ce îmi doresc și eu.
În 2014 l-ați acuzat pe Ponta de atitudine arogantă pentru că nu voia o dezbatere. Ce s-a schimbat de atunci?
Diferența e destul de mare. Nu l-am acuzat pe Ponta de comportament antidemocratic și, în comparație că doamna Dăncilă, a fost chiar un politician rezonabil.
Stilurile lor sunt foarte diferite, sigur. Legat de aroganța lui Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu niște pretenții nenegociabile – facem patru dezbateri, mi-a spus și zilele și orele.
Am acceptat atunci două dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și cred că eu nu, poate chiar un pic în bine.
Vă considerați și președintele votanților PSD?
Da. Eu am spus că vreau România fără politicieni PSD în funcție de conducere, nu înseamnă că sunt împotriva votanților PSD, e dreptul fiecărui român cum votează. Lupta politică nu e împotriva votanților PSD, ci a partidului. Sunt președintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor care au încercat să ducă România într-o catastrofă.
Dacă veți fi reales, veți susține organizarea de anticipate?
Eu și PNL am spus primii că anticipatele sunt cea mai bună variantă. Rămân la această opțiune, anticipatele sunt cea mai bună soluție.
Regretați declarația de acum 5 ani, când ați spus <
A fost puțin greșit interpretată, dar constat că în timp e o sintagmă care se folosește într-o notă mai glumeață, sper că nu s-a simțit nimeni jignit.
Despre subiectul celor „șase case”, dacă îl consideră o vulnerabilitate, având în vedere că Viorica Dăncilă vorbește deja despre acesta și că trebuie să restituie banii de chirie:
Doamna Dăncilă e prost informată. Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal. Sunt 5 case între timp.
Această problemă a apărut când am intrat eu în politică, în 2000, și în fiecare campanie cu asta au ieșit. Sunt un om cinstit, le-am cumpărat absolut legal și cinstit, iar chestiunile dezbătute în justiție sunt chestiuni de procese civile.
Zicea, doamna Dăncilă parcă zicea, că aș fi și eu un fel de penal. Nu am avut niciodată un dosar penal. A, că cineva a scris o plângere către parchet, e adevărat, dar nu mă tem de absolut nimic, nu am absolut nimic de ascuns.
Despre filmarea ținută secretă de la Colectiv și dacă Raed Arafat ar trebui să rămână în Guvernul Orban:
M-a răscolit puternic acel film, a fost cutremurător. Am aflat imediat și am venit a doua zi să văd la fața locului ce s-a întâmplat, o tragedie care m-a marcat profund. Dacă abia acum a apărut acel film, e clar că trebuie analizat. În ce-l privește pe Raed Arafat, domnul prim-ministru va face o analiză și va da un răspuns.
Întrebat care este argumentul cu care convinge un alegător să-l voteze:
Pentru că doresc să construiesc o Românie normală, am reprezentat bine spre foarte bine România în plan internațional, am adus toți liderii europeni în inima României. Voi lucra cu un guvern bine intenționat pentru a îmbunătăți viața românilor. Eu sunt convins că hoții trebuie să stea la pușcărie și nu în fruntea statului. Am reușit să țin linia dreaptă, cu un guvern antieuropean și antiamerican.
Care sunt cele trei mari probleme pe care le au românii:
Fiecare își dorește o viață sigură, un venit sigur, o anumită prosperitate, să fie apărat. Să trăiască într-o țară care îi protejează drepturile.
S-a schimbat foarte mult felul în care se manifestă societatea civilă. Acest lucru se vede la cum au protestat împotriva Ordonanței 13.
Ce le transmite românilor din diaspora, care ar fi vrut să-l vadă într-o dezbatere:
Diaspora a fost și este importantă pentru mine. În toate vizitele în străinătate m-am întâlnit cu șefii de state, cu Guverne și, obligatoriu, cu românii.
Despre informațiile transmise de ministrul Finanțelor despre pensii și salarii:
Este cutremurător ce dezastru a lăsat PSD. Dar vom găsi soluții, asta este important pentru români să știe.
Despre o strategie pentru ca românii să meargă în număr mare la urne:
Această dezbatere pe care doresc să o organizez, întâlnirile cu românii, cred că îi vor convinge să meargă în număr mare. Numărul mare români care au mers la vot mă bucură. Participarea a fost de peste 50%, ceea ce e bine.
Despre discuțiile cu liderul USR, despre o nouă majoritate parlamentară:
Nu încă, pentru că acum mă concentrez pe campanie. Voi avea negreșit o astfel de discuție după alegeri și ne vom pregăti pentru următorul pas, locale sau locale și anticipate.
Care a fost cel mai bun președinte al României în ultimii 30 de ani:
Prefer să facă românii această alegere. Românul a fost mereu eroul.
Despre demiterea Laurei Codruța Kovesi de la DNA:
Am avut mai multe discuții, ultima acum câteva săptămâni, când am felicitat-o. În rest, sunt discuții care nu se fac publice. A fost un moment greu când am semnat acel decret, a fost în executarea unei decizii a Curții Constituționale și a fost un moment de care România nu a avut nevoie.
Cum se va implica în guvernare:
Am spus că nu-i mai las de capul lor pe liberali, pentru că e nevoie de o colaborare strânsă între premier și președinție, este nevoie de o corelare foarte strânsă pentru a se corecta greșelile. Prima dată trebuie făcută curățenie, dar după aceia, trebuie luate lucrurile și făcute mai bine.
Care este abordarea față de Rusia:
Relația cu Rusia se înscrie, în principiu în relația stabilită în cadrul Consiliului European pentru o abordare comună. (…) Politica noastră a fost cea stabilită cu partenerii noștri europeni.
Ce întrebare i-ar adresa Vioricăi Dăncilă, dacă s-ar afla în sală:
Vi se pare prea arogant să spun că nu aș întreba-o nimic?
Ce mesaj le-ar transmite votanților PSD:
Dragi pesediști, nu a fost bine până acum, ați văzut. Votați pentru Iohannis!
Întrebat dacă s-a temut vreodată de suspendare:
În realitate, acesta este un joc facil și cu câștig clar pentru un președinte aflat în funcție. (…) Au fost etape când chiar mi-ar fi convenit, dar nu cred că suspendările sunt o soluție pentru o democrație.
Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare.
Despre raportul MCV, care a fost negativ pentru România:
Lucrurile pot fi corectate, nu ușor. Se va găsi pas cu pas ce trebuie făcut. Nu mi-a căzut bine când am aflat că această Comisie face o diferențiere crasă între România și Bulgaria, pe care noi nu o vedem chiar așa
De ce nu ați participat la nicio ședință a Consiliului Superior al Magistraturii?
Pentru un motiv foarte simplu: respect cu sfințenie independența Justiției. În Constituție scrie că, dacă președintele conduce ședința, nu înseamnă că votează. Nu accept să meargă nimeni în CSM să facă acțiuni politice, nici eu. CSM are suficiente atribuții, oameni bine pregătiți și va face până la urmă treburile așa cum se cuvine.
Aveți cască în ureche, vă suflă cineva?
Aici nu, aici nu … cred că (arătând cu un deget spre cap – n.r.) … Mă bănuiți câteodată că fără copiuță nu merge? Nu cred că mă bănuiți de așa ceva.
Despre afirmația sa că va da PSD încă o șansă:
M-am învățat minte, dar nu cred că PSD, în viitorul previzibil, va mai dispune de majoritate în Parlament. Nu voi mai numi un prim-ministru de la PSD în mandatul meu. Așa a fost situația politică de atunci.
Întrebat despre ”marțea neagă”:
A fost o încercare penibilă a Guvernului Ponta, a părții PSD-iste a Guvernului Ponta, de a da ordonanță pe amnistie și grațiere. Ei tot timpul au făcut zid în jurul persoanelor cu probleme. ”Marțea neagră” nu s-a transformat în ceva negru pentru România pentru că PNL a intervenit clar și eficient.
Vorbind despre bilanțul primului său mandat, Iohannis a spus că îl va prezenta la viitoare întâlnire electorală.
Întrebat dacă refuzul său de a se întâlni cu Dăncilă a venit de la echipa de campanie sau a fost opțiunea proprie, Iohannis a spus că nu vrea să ofere astfel de detalii.
În privința eliminării vizelor SUA, Iohannis spune că e o decizie tehnică, nu una politică. Cât despre faptul că România nu a fost admisă în Consiliul de Securitate, a spus că situația a fost cauzată de ”politica catastrofală a Vioricăi Dăncilă și a PSD”.
Credibilitatea României a fost dusă înapoi cu ani și ani, din cauza diletanților PSD, a mai spus Iohannis.
Conferința de presă a președintelui vine după ce acesta a refuzat în repetate rânduri o confruntare directă cu Viorica Dăncilă, decizie care a împărțit societatea în scrisori deschise și avertismente de boicot al votului.
Totodată, Viorica Dăncilă l-a ironizat astăzi pe președinte, postând pe Facebook un colaj cu declarații făcute de Iohannis, în care acesta refuză de mai multe ori să răspundă la întrebările puse.
Marți, președintele Klaus Iohannis a respins ferm o eventuală dezbatere cu Viorica Dăncilă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale deoarece „nu poate exista nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile”.