Șeful statului a susţinut că, în cazul în care acesta a constatat că anumite lucruri nu sunt bine clarificate în Justiţie, trebuia să vină cu un act care să corecteze.
„Domnul ministru Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte. Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur se poate purta o discuţie pe competenţa de contencios administrativ, contencios constituţional sau alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Este adevărat că se poate purta această discuţie şi, dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sunt anumite aspecte care pentru mulţi sunt interesante şi importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci ministru al Justiţiei. Or, din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teoretice, ci trebuia să vină cu un act care corecta, spre exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a spus președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a mai spus că de cazurile de abuz al procurorilor trebuie să se ocupe CSM, care judecă plângerile de acest tip, şi prin politica în domeniul Justiţiei.
„De aceea am spus că, dacă domnul ministru a constatat că ceva nu este bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează această lipsă de reglementare, dacă ea în părerea domnului ministru există”, a mai afirmat Iohannis.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, despre verificarea Hotărârii de Guvern din dosarul „Belina”, că legalitatea unui act normativ nu este de competența unui procuror, ci a judecătorului.
Precizarea a fost făcută după ce procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, luni, legat de dosarul ”Belina”, care îi vizează pe miniștrii ce au avizat o HG privind trecerea Insulei Belina la Consiliul Județean Teleorman, că procurorii anticorupție nu urmăresc Hotărârile de Guvern, dar când apar informații că este ceva în neregulă cu un act normativ, se autosesizează.
După declarațiile ministrului Justiției, Direcția Națională Anticorupție a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii.
DNA susține că declarațiile ministrului Tudorel Toader despre cercetarea unor fapte penale reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor și ar putea afecta independența justiției, pentru că induc ideea că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal.