Klaus Iohannis: România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune
UPDATE 11.20 Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în conferinţa de presă comună, că această vizită a secretarului general al NATO cu atât mai importantă, cu cât anul acesta se împlinesc 70 de ani de existenţă a Alianţei Nord-Atlantice şi 15 ani de când România a aderat la NATO.
„Am reconfirmat în dialogul cu secretarul general al NATO angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, dar şi de încredere. România, după cum am spus, susţine cu fermitate consolidarea Alianţei, este cea mai puternică alianţă care a exista vreodată, dar, ca să rămână aşa, este nevoie de multă muncă.
„Ne bazăm pe o relaţie transatlantică solidă. România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate şi stabilitate ăn regiune, şi va continua să îşi îndeplinească toate responsabilităţile asumate”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a menţionat că o discuţie actuală vizează cheltuielile pentru apărare. „România s-a angajat pentru cheltuirea a 2% din PIB, pentru apărare, şi îşi menţine această promisiune. O bună parte merge, cum am stabilit în CSAT, în modernizarea Armatei, iar acest lucru este un exemplu pozitiv în NATO”, a spus şeful statului.
Preşedintele a vorbit şi despre prezenţa ţării noastre cu militari în Afganistan. „Suntem foarte prezenţi, militarii noştri sunt foarte respectaţi, fac o treabă excelentă”, a spus el.
Jens Stoltenberg: NATO se adaptează la mediul de securitate nesigur, România este de mare importanţă!
La rândul lui, Jens Stoltenberg a declarat că „NATO se adaptează la mediul de securitate mai nesigur şi România este de mare importanţă în acest context.
„Mulţumesc pentru contribuţia României la apărarea NATO. Anul acesta, România împlineşte 15 ani de membru NATO, iar în Afganistan, sute de militari români ajută la stabilizarea ţării, pentru a împiedica această ţară să devină un adăpost al teroriştilor. Aveţi o bază de apărare antibalistică, în Marea Neagră, poliţie aeriană şi o prezenţă puternică de marină militară. Trebuie să investim în apărare, 2% din PIB. Modernizarea forţelor armate, aceste contribuţii fac NATO mai puternică şi România, mai sigură”, a spus Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a participat, miercuri seara, la reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene, care se desfăşoară la Bucureşti.
Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă s-a aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, pentru prezentarea priorităţilor preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Aceasta a susţinut o conferinţă comună cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
„Este un moment important pentru România – în prima parte a acestui an deţinem preşedinţia Consiliului UE şi celebrăm, totodată, 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. În egală măsură, în 2019 NATO împlineşte 70 de ani de la fondarea sa. Toate aceste repere ne îndeamnă la o reflecţie strategică asupra modalităţilor de a răspunde cât mai eficient provocărilor cu care ne confruntăm împreună. Sub aceste auspicii, l-am asigurat pe secretarul general că România rămâne un aliat de încredere, susţine ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euroatlantică”, a precizat Viorica Dăncilă.
Premierul a spus că România şi-a îndeplinit responsabilităţile în cadrul NATO, referedindu-se și la alocarea a 2% din PIB pentru Apărare sau la prezenţa trupelor române în teatrele de operaţii, precum Afganistan.
Citeşte şi: