UPDATE ora 22.40: Klaus Iohannis a cerut în cadrul reuniunii Consiliului European „reanalizarea de către Comisie a situaţiei” fondurilor destinate fermierilor români, a informat Agerpres, care citează surse oficiale.
În urma solicitării, Comisia Europeană va face o nouă analiză și va reveni asupra sumei alocate pentru sprijinul fermierilor din România, precizează sursa citată, adăugând că anunțul a fost făcut de șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, în timpul reuniunii.
***
Știrea inițială: Șeful statului a precizat însă că Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea (PSD) a oferit anumite cifre Comisiei Europene, care apoi a decis suma acordată pentru România, dar pe baza unei formule de calcul și fără nicio negociere.
„Situația se prezintă la modul următor. Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene, Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez”, a spus Iohannis, înaintea Consiliului European de la Bruxelles.
El a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că în Comisia Europeană nu se negociază sumele, ci doar „se folosesc formule” de calcul.
„Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin, trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o”, a precizat Iohannis.
„Nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a adăugat șeful statului.
De unde a plecat scandalul banilor UE pentru fermieri
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că vrea să recurgă la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina, dar şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a propus alocarea a 29,5 milioane euro pentru Polonia, 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria și restul de 10,05 milioane euro pentru România.
În replică, ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru România. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu cea alocată de la bugetul statului, astfel încât „să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.