VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Anunțul președintelui Klaus Iohannis a fost o surpriză. Ajuns la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, la intâlnirea Festivă a Promoției 1974 – 1978, șeful statului s-a apropiat de microfon și a spus: ”Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte”.

Decizia președintelui are legătură cu situația politică a momentului. PSD este pregătit să declanșeze procedurile pentru suspendarea sa din funcție, dacă săptămâna viitoare nu va semna revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma deciziei Curții Constituționale.

“Nu mi-a fost şi nu mi-e teamă de suspendare. Nu există niciun motiv pentru o suspendare. Încet, dar sigur trebuie eliminat acest factor din discuţia publică. Este o discuţie care se poartă fiindcă au mai fost încercări de suspendare la noi, nereuşite şi nu cred că trebuie această posibilitate de suspendare să fie un argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică. Pentru mine, cu certitudine, acesta nu este un factor de decizie”, spunea şeful statului, la Palatul Cotroceni, despre o posibilă suspendare.

În plus, PSD este decis să dea Ordonanță de Urgență pentru Codul Penal. Ordonanța 13, despre care președintele Iohannis spunea, la începutul anului 2017, când a venit la ședința de Guvern, că este unul dintre ”elefanții din încăpere”, alături de legea grațierii, revine iarăși în discuție, pe fondul unor tensiuni la nivelul societății.

Sunt așteptate în perioada următoare noi proteste în Piața Victoriei, iar cei de la PSD ar putea pune în practică promisiunea lui Liviu Dragnea de a scoate în stradă mult mai mulți activiști de partid, într-un miting ”uriaș”.

Klaus Iohannis este al patrulea Președinte al României ales după 1989

Toți președinții României, cu excepția lui Emil Constantinescu, au avut două mandate în fruntea statului. Ion Iliescu a avut chiar trei mandate, dacă luăm în calcul și perioada în care a fost președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992.

Constituția prevede că președintele României poate avea maximum două mandate.

Ion Iliescu a câștigat alegerile cu 61% din voturile exprimate în al doilea tur, în 1992. După primul mandat, la Palatul Cotroceni a fost ales Emil Constantinescu. Acesta a fost singurul președinte cu un singur mandat în fruntea statului. În alegerile din 2000, Ion Iliescu a candidat din nou și a câștigat în turul al doilea în fața ulta-naționalistului Corneliu Vadim Tudor.

Și Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale din decembrie 2004, când a reușit să îl învingă pe Adrian Năstase în al doilea tur de scrutin, după ce în primul s-a clasat de pe a doua poziție. Iar la alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un nou mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea Geoană (PSD).

Klaus Iohannis a fost ales președinte în 2014, iar candidatura sa a fost o surpriză pe scena politică. Până în 2009, Klaus Iohannis nu era cunoscut ca lider politic național, fiind primar al unui oraș important din România, Sibiul, unde fusese ales de patru ori ca edil.

În 2009, Iohannis a fost desemnat candidat pentru funcția de Prim-ministru de către o largă coaliție parlamentară, însă președintele de la acea vreme, Traian Băsescu nu a fost de acord cu nominalizarea acestuia.

Klaus Iohannis a decis să se înscrie în Partidul Național Liberal (PNL) în februarie 2013, iar ulterior a fost ales prim-vicepreședinte al partidului. Un an mai târziu, a primit 95% din voturile delegaților la Congres pentru funcția de președinte al partidului, fiind desemnat apoi candidat pentru funcția de Președinte al României.Tot atunci s-a demarat fuziunea PNL cu PDL.

Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României cu 54,43% din voturi și a depus jurământul în fața Parlamentului pe 21 decembrie 2014.

Foto: Presidency.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News