„Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, ci s-a întâmplat în prealabil războiului. Această criză energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conștienți că această dependență de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă nu se poate de o săptămână pe alta”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în marja summitului NATO de la Madrid.
El a prezentat drept soluție pentru rezolvarea acestor probleme o acțiune comună a Comisiei Europene pentru achiziționarea de petrol și gaze.
„O bună parte din gaz și petrol vine «pe țeavă», cum se spune, iar aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz. Același lucru se va întâmpla, probabil, și pentru achiziția de petrol, pentru a găsi surse alternative. Toată lumea lucrează la asta”, a completat Iohannis.
Președintele a completat că până vor fi rezoltate toate aceste probleme este așteptat ca prețurile vor crește în continuare.
„Însă, și furnizorii sunt conștienți că aici este de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate prețurile la nivel mondial au crescut și, așa cum arată lucruri, vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta și ne vor afecta pe termen lung, până când găsim rute alternative, furnizori alternativi care vor duce la o stabilizare a prețului. Dacă vom ajunge ca prețul la energie să scadă, asta este o chestiune pe care o discută teoreticienii. În practică, din păcate, lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe”, a completat șeful statului.
Klaus Iohannis a lăudat acțiunile guvernului pentru sprijinirea populației afectată de scumpirea prețurilor și a criticat politicieni care recurg, în contextul acestei crize, la discursuri populiste.
„Din partea mea, există susținere pentru cota unică, pentru guvernul care poate calcula până unde se poate întinde cu subvențiile şi cu sprijinul pentru cetăţenii vulnerabili când vine vorba de preţul energiei. Nu am niciun sprijin pentru ieșiri populiste și afirmații de televizor cum că se va face totul ca să trăim extraordinar de grozav, de bine. Trăim vremuri grele și situația nu se va ameliora peste noapte. Guvernul are o abordare sobră, este una care va avea susținerea mea”, a declarat Iohannis.
Printre aceste măsuri adoptate de Guvern se numără compensarea cu 50 de bani la litru a prețului combustibilor, măsură care va intra la vigoare pe 1 iulie și se va aplica pentru trei luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro