UPDATE ora 22.18: Președintele a fost întrebat care este orizontul de timp pentru ridicarea vizelor de SUA.
„Sunt foarte multe discuții tehnice aici. Știți că Visa Waiver nu este o decizie politică. Este o decizie care se bazează pe date statistice. Ministerul de Externe de la noi și ambasada de aici au luat lucrurile foarte în serios. Există campanii de conștientizare, de îmbunătățire a ratei de acceptare și în acest sens putem să avem speranța legitimă ca într-un viitor destul de apropiat să se rezolve această chestiune”, a răspuns Iohannis.
UPDATE ora 22.16: Iohannis a afirmat că România va continua să sprijine Ucraina, dar consideră „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcţional.
„Este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus el.
UPDATE ora 22.15: Șeful statului a fost întrebat dacă discuțiile cu Joe Biden au inclus și susținerea candidaturii sale la șefia NATO. „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și împreună am decis să continuăm dialogul”, a răspuns sec Klaus Iohannis.
„Acuma, aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să spun ce a spus președintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo. Dar discuția nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă. M-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens (n.red. pentru șefia NATO este necesar consensul celor 32 de state membre). Da! Există riscul. Și, tocmai de aceea, cred că este foarte bine să existe doi candidați care sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice”, a adăugat Iohannis, ulterior, la o întrebare suplimentară pe acest subiect.
UPDATE ora 22.10: Președintele a afirmat în declarația de presă susținută la sediul ambasadei României la Washington că i-a mulțumit lui Joe Biden, în întrevederea avută, pentru asigurarea securității României și a Flancului Estic.
„Subliniez că tema securității nu este doar una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de acestea depinde siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre”, a spus Iohannis.
El a precizat că a fost abordată și admiterea României în Programul Visa Waiver: „Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat”.
UPDATE ora 22.00: Discuțiile din Biroul Oval au durat aproximativ 30 de minute, iar la final, pe contul de Twitter al lui Iohannis, a fost postată o reacție a șefului statului.
„Am avut o discuție foarte consistentă astăzi, la Washington, D.C., cu președintele SUA Joe Biden, despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, inclusiv despre cooperarea pe teme de securitate, economice și energetice”, a transmis Klaus Iohannis.
I had a very consistent discussion today in Washington, D.C., with @POTUS Joe Biden, at the @WhiteHouse, on the Strategic Partnership between Romania 🇷🇴 and the United States 🇺🇸, including cooperation on security, economic, and energy issues. pic.twitter.com/4wlMozkKxu
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 7, 2024
UPDATE ora 21.30: „Avem multe probleme de discutat. Lăsați-mă să încep spunând că am reușit nu doar să fim membri NATO, mulțumită și SUA, dar am reușit să lucrăm la relațiile bilaterale, care au devenit puternice”, a spus Klaus Iohannis, în primele cuvinte adresate lui Joe Biden.
Șeful statului a adăugat că sunt și lucruri nerezolvate. „De exemplu, lucrăm la ridicarea vizelor pentru SUA și sperăm să avem rezultate într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat”, a precizat Iohannis.
VIDEO: Associated Press
La rândul său, Joe Biden a lăudat România: „Ne aminteam puțin înainte de a intra dumneavoastră, pe vremea când eram senator, acum 180 de ani, am luptat foarte mult pentru admiterea României în NATO. Ați depășit orice așteptări. Și acum 20 de ani, când ați aderat cu adevărat la NATO, și în fiecare an de atunci, națiunile noastre sunt din ce în ce mai apropiate, din punctul meu de vedere, tot mai apropiate”.
Președintele SUA a mulțumit țării noastre pentru că a permis amplasarea de trupe americane pe teritoriul ei. „Vedem România și trupele americane servind cot la cot, în NATO și inclusiv în țara dumneavoastră. Cred că sunt aproximativ 1.800 de forțe americane acolo. Vă mulțumim pentru asta. Și, și vedem activitatea noastră în consolidarea flancului estic al NATO. Și vreau să vă mulțumesc, domnule președinte, pentru conducerea dumneavoastră, în special în Marea Neagră. Ați fost incredibil”, a spus Biden, care a mulțumit apoi și pentru ajutorul oferit de România Ucrainei.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4UPDATE ora 21.00: Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Casa Albă de Joe Biden. Urmează aproximativ o oră de discuții private în Biroul Oval, apoi declarații de presă ale șefului statului, care nu vor începe la ora 21.30, așa cum era programat, din cauza întârzierii de 30 de minute a primirii la Casa Albă.
***
Știrea inițială: Preşedintele Klaus Iohannis a început marți, 7 mai, o vizită de lucru de trei zile la Washington, în SUA, urmând să fie primit la Casa Albă de preşedintele american Joe Biden și premiat ziua următoare pentru „rolul său de lider transatlantic și european”, a transmis Administrația Prezidențială.
Discuţiile dintre Iohannis și Biden, care vor începe în jurul orei României 21.00, cu aproximativ 30 minute întârziere față de ora anunțată, se vor referi în special la situaţia din Ucraina şi din zona Mării Negre.
„Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite”, se arată în comunicatul Palatului Cotroceni.
Partea americană a transmis că Joe Biden îi va mulţumi lui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România şi va recunoaşte contribuţiile pe care România, „un aliat necondiţionat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”. Totodată, cei doi vor sărbători cea de-a 20-a aniversare a României ca membru NATO, a transmis Casa Albă.
După o oră de convorbiri private, Klaus Iohannis va susține declarații de presă. Inițial, au fost programate pentru ora României 21.30, dar cel mai probabil vor fi amânate cu 30 de minute, pentru că și întrevederea din Biroul Oval a fost amânată cu același interval de timp.
O zi mai târziu, președintele României va primi premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024. „Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu Președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european”, a transmis Palatul Cotroceni. Ceremonia va avea loc în noaptea de miercuri spre joi, la ora 2.00 (ora României).
Șeful statului este însoțit în SUA de ministrul de externe, Luminița Odobescu, și de ministrul de interne, vicepremierul Cătălin Predoiu.
Iohannis nu are acceptul SUA pentru șefia NATO
Vizita de lucru a președintelui României în Statele Unite are loc în contextul în care Iohannis vrea să obțină șefia NATO. În februarie, președintele a spus că ar fi inadmisibil ca, după alegerile europarlamentare din iunie, nicio poziție relevantă în UE să nu fie ocupată de o persoană din Europa de Est.
O lună mai târziu, pe 12 martie, Klaus Iohannis a anunțat că intră în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, deținută acum de Jens Stoltenberg. Principalul contracandidat este premierul olandez Mark Rutte, care deocamdată nu și-a anunțat candidatura.
Înainte ca Iohannis să își manifeste public intenția, mai multe țări, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, s-au pronunțat public în favoarea nominalizării lui Rutte. Ulterior, SUA au confirmat și prin ambasadorul la NATO că îl susțin pe Rutte pentru șefia Alianței, nu pe „prietenul” Iohannis.
La jumătatea lunii aprilie, Klaus Iohannis a declarat că există discuţii „foarte intense”, care vor continua, dar „chestiunile NATO nu se discută în public”. În acest moment, doar două țări nu au anunțat dacă îl aleg pe el sau pe Rutte.
Șeful NATO are un mandat de patru ani, care poate fi prelungit și este numit prin consens obținut prin consultări diplomatice de către cele 32 de state membre. În acest moment, Jens Stoltenberg deține funcția de secretar general, până în octombrie.
BabaVanda • 09.05.2024, 10:41
Dintre portretele presedintilor de pe peretele din spate recunosc doar pe cel al lui Roosevelt in centru si Linkoln in stanga jos. Ceilalti trei?
Adrian543210 • 08.05.2024, 18:55
In ziarele Americane se scrie ca Baiden l-a convins pe Johanis sa cedeze Ucrainei o baterie Patriot
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 08.05.2024, 20:46
Adrian543210 • 08.05.2024, 18:55
In ziarele Americane se scrie ca Baiden l-a convins pe Johanis sa cedeze Ucrainei o baterie Patriot
Foarte bine dacă face asta. Mai bine să o folosească ucrainenii să doboare ruși decât să ajungem noi să facem asta.
Emil52 • 09.05.2024, 08:10
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 08.05.2024, 20:46
Foarte bine dacă face asta. Mai bine să o folosească ucrainenii să doboare ruși decât să ajungem noi să facem asta.
Mai ia căte-o gură de apă, că faci praf ! Mai las-o dracu de propagandă că ne ia cu greață. Zi mai bine că ești un *** de gogoși occidentale și ai votat un *** transatlantice.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 09.05.2024, 19:38
Emil52 • 09.05.2024, 08:10
Mai ia căte-o gură de apă, că faci praf ! Mai las-o dracu de propagandă că ne ia cu greață. Zi mai bine că ești un *** de gogoși occidentale și ai votat un *** transatlantice.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Și tu ce-ai vota? Șoșoacă și Rusia? Bine ne-a fost pe vremea comuniștilor. Ia zi, ai trăit atunci?
X01Y • 08.05.2024, 17:19
Ce-o mai avea țara asta de dat, fraților? Ăsta ne-a vândut țara pe nimic, nici măcar la nivelul lui Iuda n-a ajuns.