„Relaţia noastră bilaterală între Italia şi România este una foarte, foarte bună. Asta se vede în multe domenii”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, aflat în vizită la Bucureşti.

El a menţionat relaţiile politice, schimburile economice şi poziţiile aproape identice în ceea ce priveşte politica europeană.

„Cum amândoi suntem politicieni, din zona politică avem schimburi multiple, foarte bune şi avem poziţii foarte asemănătoare sau chiar identice în multe chestiuni de politică europeană, de politică internaţională. Acest lucru mă bucură. Am avut până acum o colaborare între noi foarte bună, pe care vreau, în această rundă, să o apreciez în mod deosebit. Avem relaţia economică excelentă între Italia şi România, schimburi comerciale foarte mari. Italia este al doilea partener al României. Şi avem ceva în comun, care este foarte special şi foarte pozitiv – comunitatea italiană din România şi comunitatea românească din Italia. Amândoi suntem mulţumiţi şi foarte bucuroşi că aceste comunităţi reciproce nu sunt doar acceptate, ci s-au integrat foarte bine şi italienii sunt foarte bine veniţi şi foarte bine integraţi în România, cu o comunitate de foarte mulţi oameni de afaceri, iar comunitatea românească ce este foarte numeroasă – 1.300.000 de români trăiesc în Italia – este o comunitate care este foarte bine integrată şi foarte bine acceptată în Italia”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, a declarat, la rândul lui, că preşedinţia română a Consiliului UE va contribui la realizarea unui cadru comun multianual economic al UE, el adăugând că gestionarea migraţiei trebuie să fie una din marile priorităţi ale Uniunii Europene.

„Trăim, evident, un moment de anumite incertitudini şi dificultăţi pe drumul pe care îl va urma Europa. Sunt nişte discuţii în curs. Vorbim şi despre un efort continuu de a încerca să ţinem împreună interesele fiecărei ţări şi în perspectivă europeană, pentru că eu cred că nu se poate accepta ideea că interesele naţionale vor veni pe termen lung în contradicţie cu evoluţia unui proiect comun european. Împărtăşim faptul că şi datorită rolului dlui preşedinte Iohannis şi al Guvernului României semestrul care va fi condus de preşedinţia română a Consiliului European, în primele şase luni din 2019, – şi suntem siguri că va da o contribuţie pentru a face astfel încât să mergem către un cadru comun multianual economic al UE, care şi acesta nu poate să fie dominat de interese egoiste, care în final ar conduce la imposibilitatea de a ajunge la o definire pozitivă”, a afirmat oficialul italian, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă Italia, în contextul formării noului guvern, riscă să rămână în afara dezbaterilor cu privire la viitorul UE, premierul Paolo Gentiloni a spus: „Eu cred că Italia nu îşi poate permite să rămână în afara acestei dinamici care să desemneze viitorul UE, iar UE nu îşi poate permite să abordeze această dezbatere fără Italia”. El a arătat că se lucrează la dosare privind tematicile internaţionale, sancţiunile asupra Iranului, deschiderea negocierilor de aderare cu ţări ca Albania şi Macedonia, migraţia, chestiunile economice.

Și premierul Viorica Dăncilă l-a primit pe premierul Italiei, Paolo Gentiloni, la Palatul Victoria unde vor lua un dejun de lucru. De la Guvern, Gentiloni va merge la Palatul Cotroceni unde se va întâlni cu Klaus Iohannis.

Foto. Presidency.ro

Citește și: EXCLUSIV/Un copil de trei ani care are picioarele necrozate a fost plimbat între trei spitale și refuzat la internare

Urmărește-ne pe Google News