„Azi se împlinesc 100 de zile de când sunt Președintele României. Această perioadă este un prim pas către România pe care o construim împreună”, a notat preşedintele, alături de clipul video care a devenit rapid viral şi a adunat până la amiază peste 1.100 de share-uri.
Chiar dacă se află în topul personalităţilor în care românii au cea mai mare încredere, Iohannis a primit la acest prim moment de bilanţ şi destule critici de la cei care l-au votat în noiembrie 2014.
„Suntem un pic dezamăgiţi. Cred că-i necesară mai multă fermitate şi chiar dacă nu este treaba Preşedintelui, mai multă implicare în viaţa politică”, este unul dintre comentariile care l-au „taxat” pe preşedinte pentru aceste prime 100 de zile de mandat. O altă simpatizantă a paginii de Facebook a lui Iohannis îi oferă punctual liderului motivele pentru care se simte dezamăgită.
„1. Nu aţi spus nimic despre nerecuperarea prejudiciilor de către ANAF şi nici despre modul în care înţeleg cei de acolo să lupte cu evaziunea.
2. Aţi reacţionat destul de târziu în cazul Dan Şova şi fără prea mare fermitate.
3. Nu ştiu să fi spus ceva despre declaraţiile ambasadorului rus de zilele trecute.
4. Nu vă implicaţi în chestii ‘banale’ cum ar fi lipsa vaccinurilor pentru copii, viitorul nostru.
5. Înţeleg că nu vreţi să fiţi ca Băsescu, dar dacă asta înseamnă să participaţi doar la recepţii şi să faceţi o figură frumoasă, e păcat. Nu sunteţi rege, ci preşedinte. Adică funcţia pe care o aveţi nu e doar simbolică. Cam astea ar fi cele 100 de zile”, notează Diana C., pe pagina preşedintelui, iar comentariul ei a fost apreciat de alte peste 200 de persoane care urmăresc profilul de Facebook al lui Klaus Iohannis.
Peste şase ore de la postarea iniţială, Iohannis a revenit cu un nou mesaj despre acest prim bilanţ. „În primele zile de mandat, m-am adresat, cu diferite ocazii, unor instituţii ale statului sau publicului. Cuvintele-cheie ale acestei perioade sunt: justiţie, educaţie, reconstrucţie, reformă, consens, prosperitate, încredere, viitor. Viitorul României şi prosperitatea cetăţenilor ei depind, în mare măsură, de reconstrucţia clasei politice, de încrederea în justiţie şi consensul în privinţa luptei anticorupţie, dar şi de o reformă realistă a sistemului de educaţie în acord cu piaţa muncii”, a notat Iohannis, după-amiază.