„În contextul în care ne confruntăm cu provocări tot mai intense și mai complexe, este momentul potrivit să întărim angajamentul nostru pentru susținerea educației privind Holocaustul, cercetării și comemorării Holocaustului, precum și pentru prevenirea și combaterea antisemitismului”, a transmis Klaus Iohannis.

Încercările de a nega sau distorsiona Holocaustul devin tot mai periculoase și mai subtile, fiind folosite diverse metode concrete precum: estomparea responsabilității participanților la Holocaust și a colaboratorilor lor, ducerea în derizoriu a suferințelor cauzate de Holocaust și dezumanizarea victimelor.

Klaus Iohannis:

Preşedintele Iohannis a arătat că „avem nevoie de instrumente noi și inovatoare de diseminare a mărturiilor supraviețuitorilor, precum și de resursele adecvate pentru a întreprinde acest demers, diseminarea fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a contribui la educația privind Holocaustul și prevenirea repetării unei astfel de tragedii”.

Potrivit Angajamentul asumat de România, „este momentul perfect pentru a face un bilanţ al succeselor şi eşecurilor noastre, a analiza lecţiile învăţate pe parcursul ultimelor două decenii şi pentru a reitera angajamentul nostru pentru susţinerea educaţiei privind Holocaustul, a cercetării şi comemorării Holocaustului, precum şi pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, prin prezentarea unor noi angajamente naţionale”.

„În prezent, suntem angajați într-un proces amplu de revizuire a programelor de educație privind Holocaustul pentru tânăra generație. În același timp, actualizăm și programele de pregătire pentru învățătorii, profesorii și instructorii care predau despre Holocaust. De asemenea, se depun eforturi pentru inaugurarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Autoritățile responsabile au selectat recent consorțiul care va elabora conceptul expozițiilor sale permanente”, a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai amintit că „România a adoptat, în mai 2021, prima sa Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, precum și Planul de Acțiune asociat acesteia”.

Evenimentul a avut loc la 21 de ani de la adoptarea Declaraţiei Forumului Internaţional de la Stockholm privind Holocaustul, document fondator al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului- IHRA şi la un an de la adoptarea Declaraţiei Ministeriale a IHRA din 2020.

 
 

Urmărește-ne pe Google News