Șeful statului a declarat, înainte de începerea celei de-a treia zi de negocieri, că un acord depinde de sumele exacte pe care le vor accepta statele membre, dar și de condițiile pentru acordarea lor.
“Vestea bună este că toată lumea își dorește să ajungem la un acord, dar mai este mult de negociat. Nu s-a ajuns la un acord. Se discută despre proporția între granturi și împrumuturi și suma totală se discută. Se vorbește despre condițiile de acordare. Unii doresc un control strict, alții condiții mai lejere”, a spus șeful statului.
Iohannis a reamintit că pentru acordarea acestor fonduri se solicită o legătură strânsă cu aplicarea statului de drept, iar pentru România, statul de drept nu este o problemă, pentru că s-a rezolvat prin referendumul de anul trecut și prin schimbarea de regim politic.
O dispută pe această temă a avut loc la Consiliul European între Olanda, care dorește condiționarea alocării fondurilor de respectarea statului de drept, și Ungaria, care se opune. Germania, care deține președinția rotativă a UE, susține, de asemenea, condiții mai stricte.
Tot Olanda este și reprezentanta alianței “statelor frugale”, care doresc ca pachetul financiar pentru relansarea economică în plină criză COVID să fie mai redus.
Șeful statului a declarat că pentru România, lucrurile s-au mișcat rezonabil, până acum, dar “până nu s-a negociat tot, nu s-a negociat nimic”. „Sunt moderat optimist. Vedem dacă ajungem la un acord sau trebuie să revenim peste câteva săptămâni”, a declarat Klaus Iohannis.
“Sunt moderat optimist, avem încă o șansă și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înțelegeri”, a declarat președintele țării.
Klaus Iohannis a spus că pentru țara noastră temele prioritare sunt aceleași. “Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. Fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România.
Dar, evident, avem nevoie de fonduri substanțiale pentru revigorare economică și, în afară de asta, pentru mine și pentru noi în general o flexibilitate rezonabilă între fonduri și felul în care se gestionează fondurile este vitală”, a concluzionate șeful statului.