Pe agenda dezbaterilor se vor afla subiecte legate de negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, precum și aspecte instituționale ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Referitor la viitorul buget al Uniunii Europene post 2020, reuniunea liderilor europeni își propune să aducă o serie de clarificări în ceea ce privește calendarul procesului de negociere, prioritățile care vor fi finanțate cu precădere, precum și disponibilitatea statelor membre de a-și majora contribuția la bugetul Uniunii.
Președintele României va evidenția importanța menținerii unității statelor membre în procesul de negociere pentru ajungerea la un acord cât mai curând posibil.
În acest context, Iohannis va sublinia faptul că România, în calitate de țară care va deține Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, va acționa pentru facilitarea unui acord politic în vederea construirii unui buget modern și eficient al Uniunii Europene după 2020.
Președintele României se va pronunța pentru un viitor buget al Uniunii care să răspundă, pe cât posibil, priorităților și nevoilor tuturor statelor membre.
Totodată, președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea păstrării convergenței ca principală prioritate, cu menținerea alocărilor substanțiale pentru politicile tradiționale ale UE care și-au demonstrat valoarea adăugată și care au adus beneficii pentru întreaga Uniune.
Astfel, președintele României se va pronunța pentru finanțarea adecvată a politicii de coeziune în vederea reducerii decalajelor existente dintre statele membre, concomitent cu reformarea acesteia pentru a răspunde cât mai bine nevoilor actuale ale Uniunii Europene.
În ceea ce privește noile priorități ale Uniunii, precum politica de apărare, migrația, inovarea, cercetarea, inițiativele legate de tineret, președintele Klaus Iohannis va sublinia că acestea trebuie să fie finanțate în viitorul buget al UE, fără a fi afectate, însă, alocările pentru politicile tradiționale ale Uniunii.
Referitor la aspectele instituționale, în cadrul reuniunii Consiliului European, vor fi abordate chestiuni legate de componența Parlamentului European pentru mandatul 2019-2024, candidații „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), precum și listele transnaționale.
Cu privire la viitoarea compoziție a Parlamentului European, Klaus Iohannis va sublinia că România susține propunerea legislativului european privind noua distribuție a mandatelor în perioada 2019-2024. Conform acestei propuneri, România va avea 33 de europarlamentari, cu unul în plus față de actuala legislatură.
Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, zilele acestea, o vizită de lucru la Bruxelles.
A avut discuții cu președintele Parlamentului European, dar și cu Corina Crețu, comisar european pe politici regionale, unde s-a decis un grup de lucru pentru creșterea ratei de absorție a fondurilor europene.
CITEȘTE ȘI…
Viorica Dăncilă, întâlnire cu Jean-Claude Juncker. Președintele Comisiei Europene: „Este al cincilea premier român din mandatul meu”
Un val de ger polar și ninsori va ajunge în România. Se anunță temperaturi de -18 grade