Klaus Iohannis participă la Consiliul UE

Pe agenda Consiliului se regăsește și combaterea interferențelor străine în procesele democratice. 

Klaus Iohannis a atras atenția asupra atacurilor hibride ale Rusiei, cerând o coordonare eficientă la nivelul UE și implementarea unor mecanisme concrete pentru protecția democrațiilor europene.

Asta după ce alegerile prezidențiale din România au fost anulate de CCR cu două zile înainte de turul al doilea, după desecretizarea documentelor CSAT care arătau că alegătorii au fost manipulați.

„Voi sublinia că acest lucru nu este o ameninţare doar la adresa României, ci la adresa democraţiilor şi a valorilor europene, la modul cel mai general. Toate, repet, toate ţările sunt expuse acestui risc. 

Este evident, şi voi spune acest lucru şi în reuniune, că este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerinţelor străine şi a atacurilor hibride din partea Rusiei. 

Sursa: Consiliul European

Pentru a ne apăra şi a preveni aceste ingerinţe trebuie să adaptăm şi să dezvoltăm de urgenţă instrumente şi mecanisme, nu putem să rămânem doar la nivelul hai să discutăm cum să rezolvăm, trebuie mers mult mai departe.

Trebuie găsite instrumente concrete, proceduri corecte, mecanismele necesare pentru a ne putea apăra în faţa acestor atacuri”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, înainte de Consiliul European.

Sprijin pentru Ucraina

În centrul discuțiilor se află analiza situației din Ucraina, identificarea soluțiilor de sprijin pentru poporul ucrainean și respingerea agresiunii ruse. 

Preşedintele Iohannis va evidenţia necesitatea continuării unei abordări strategice, multidimensionale şi coerente pentru susţinerea Ucrainei.

„Voi reconfirma sprijinul României, pe toate palierele relevante, îndeosebi în ceea ce privește nevoile de apărare ale Ucrainei și cele energetice.

Se discută mult despre negocierile de pace și cred că e bine să fim conștienți că orice negocieri de pace trebuie să respecte anumite principii.”, a transmis Klaus Iohannis.

Țările europene vor discuta despre posibila desfășurare a unui contingent de trupe în Ucraina, în cazul unei încetări a focului, cu estimări de între 40.000 și 100.000 de soldați, provenind în principal din Franța, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, potrivit Reuters.

Un oficial ucrainean a indicat că forța europeană ar putea include o coaliție de 5-8 țări. Analiștii și oficialii estimează că până la 100.000 de soldați ar putea fi implicați. 

Serviciul de Informații Externe al Rusiei a confirmat aceleași cifre, susținând că Occidentul ar putea implementa o misiune de menținere a păcii în zonă.

Securitate, migrație și provocări globale

Migrația rămâne o altă prioritate, cu accent pe prevenirea migrației ilegale și combaterea traficului de migranți. 

De asemenea, liderii europeni vor analiza evoluțiile din Orientul Mijlociu, inclusiv posibilitățile de contribuție la stingerea conflictelor din regiune.  

Extinderea Uniunii Europene

Un alt subiect important îl reprezintă extinderea Uniunii Europene, cu accent pe Republica Moldova și Georgia, țări-cheie pentru stabilitatea regională. 

„Republica Moldova are nevoie, în continuare, de sprijinul nostru pentru a spori reziliența și stabilitatea țării și pentru eforturile sale de reformă pe calea sa europeană, inclusiv prin implementarea Planului de Creștere pentru Moldova.

Vom adopta mâine concluzii ale Consiliului European pe tema sprijinului pentru Republica Moldova pe aceste paliere, inclusiv al securității energetice”, a mai spus Klaus Iohannis, miercuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News